Fokus

Svedočenje bivše radnice Fejsbuka u Kongresu: Proizvodi kompanije nanose štetu deci i podstiču polarizaciju u SAD

Komentari

Autor: Glas Amerike

05/10/2021

-

18:26

Svedočenje bivše radnice Fejsbuka u Kongresu: Proizvodi kompanije nanose štetu deci i podstiču polarizaciju u SAD
Svedočenje bivše radnice Fejsbuka u Kongresu: Proizvodi kompanije nanose štetu deci i podstiču polarizaciju u SAD - Copyright Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivša zaposlena u Fejsbuku Frensis Hojgen saopštila je u utorak u Kongresu da proizvodi te kompanije nanose štetu deci i podstiču polarizaciju u Sjedinjenim Državama, te da direktori te društvene mreže odbijaju promene zato što im je profit važniji od bezbednosti.

Hojgen, koja svedoči pre Pododborom za zaštitu potrošača u američkom Senatu, optužila je kompaniju da je svesna da Instagram (koji je u vlasništvu Fejsbuka) nanosi štetu pojedinim tinejdžerima i da nije iskrena u javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija.

Hojgen je tvrdnje protiv Fejsbuka potkrepila desetinama hiljada internih dokumenata koje je tajno kopirala pre nego što je napustila posao u odseku za građanski integritet. Takođe je podnela žalbu federalnim vlastima, u kojoj tvrdi da je interno istraživanje pokazalo da kompanija pojačava mržnju, dezinformacije i političke nemire, ali da krije ta saznanja, prenosi Asošijeted pres.

Hojgen je poručila da je odlučila da izađe u javnost sa svojim tvrdnjama zato što veruje da "proizvodi Fejsbuka nanose štetu deci, podstiču podele i slabe demokratiju".

"Lideri kompanije znaju kako da učine Fejsbuk i Instagram bezbednijim, ali odbijaju neophodne promene zato što su im astronomski profiti važniji od ljudi. Potrebno je da Kongres reaguje. Oni neće rešiti ovu krizu bez vaše pomoći", upozorila je Hojgen tokom svedočenja na pretresu u Senatu.

Vol strit džurnal je nedavno objavio da Fejsbukova interna dokumenta pokazuju da je kompanija znala za negativan efekat svojih proizvoda, ali nije preduzela ozbiljnije korake da suzbije potencijalno štetne posledice.

Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

Frensis Hojgen

 

U nedelju 3. oktobra, TV mreža CBS je u okviru programa "60 minuta" emitovala intervju sa Hojgen koja je kao uzbunjivač iznela svoje primedbe na račun rada giganta društvenih mreža.

Senatski pododbor istražuje kako je Fejsbuk koristio informacije svojih istraživača o Instagramu koje bi mogle da ukažu na potencijalan štetan uticaj po mlade korisnike, naročito devojčice, dok je istovremeno pokušavao da umanji značaj negativnih posledica.

"Kompanija je namerno krila ključne informacije od javnosti, američke vlade i vlada širom sveta. Dokumenta koja sam prosledila Kongresu dokazuju da je Fejsbuk više puta obmanuo javnost o rezultatima interne istrage o bezbednosti dece, efikasnosti svojih sistema veštačke inteligencije i ulozi u širenju ekstremnih poruka koje izazivaju podele", naglasila je Hojgen u Senatu.

Algoritmi favorizuju objavljivanje sadržaja koji podstiče mržnju

Fejsbuk je privremeno zaustavio rad na svom projektu Instragram Kids (Instagram za decu) zbog strahova o potencijalnom štetnom uticaju platforme na mlade ljude, uključujući i pojavu anksiznosti i depresiju.

Problematični su algoritmi koji određuju šta se pojavljuje na nalogu korisnika i koji favorizuju objavljivanje sadržaja koji podstiče mržnju. Hojgen, koja je tokom rada u Fejsbuku bila usredsređena na algoritme, rekla je da su promene u sadržaju koji se objavljuje, donete 2018. godine, doprinele većim podelama.

Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

 

 

Uprkos mržnji koju su novi algoritmi podsticali, Fejsbuk je utvrdio da su pomagali da se ljudi vraćaju na tu mrežu - što je kompaniji omogućilo da prodaje više digitalnih reklama koje donose najveću zaradu, prenosi AP.

Hojgen tvrdi i da je Fejsbuk prerano ukinuo mere čiji cilj je bio da se spreči širenje dezinformacija i podsticanje nasilja nakon što je aktuelni predsednik Džo Bajden porazio svog prethoodnika Donalda Trampa na prošlogodišnjim izborima. Bivša zaposlena u toj kompaniji ističe da je to doprinelo smrtonosnom upadu Trampovih pristalica u kompleks američkog Kongresa 6. januara.

Fejsbuk je nakon novembarskih izbora ukinuo odsek u kojem je Hojgen radila. Kompanija odbacuje optužbe svoje bivše zaposlene.

"Zakerberg da se pogleda u ogledalo"

Predsedavajući pododbora Senata, demokratski senator Ričard Blumental, rekao je u uvodnom izlaganju da bi Federalna trgovinska komisija (FTC) trebalo da pokrene istragu Fejsbuka.

"Naša deca su žrtve. Tinejdžeri koji se gledaju u ogledalo sumnjaju u sebe i nesigurni su. Mark Zakerberg bi sam trebalo da se pogleda u ogledalo", rekao je Blumental.

Vodeća republikanska članica pododbora Marša Blekburn optužila je Fejsbuk da ignoriše decu mlađu od 13 godina na svojim platformama.

"Jasno je da je Fejsbuku važniji profit od dobrobiti dece i korsinika", poručila je Blekburn.

Portparol Fejsbuka Kevin Mekalister je uoči pretresa saopštio da je za tu kompaniju zaštita korisnika važnija od profita i da nije tačno da procurela interna dokumenta pokazuju da je Instagram "toksičan" za devojčice.

U međuvremenu, Fejsbuk, Instagram, Mesindžer, Votsap i druge Fejsbukove platforme, koje u ponedeljak nisu radile više od šest sati, ponovo funkcionišu. Kompanija Fejsbuk je objavila da je pad, kojim je bilo pogođeno 3,5 milijardi korisnika, usledio nakon "greške u promeni konfiguracije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet