Fokus

Uzbunjivačica iz Fejsbuka svedočila pred senatorima: "Profit ispred javnog dobra", Zakerberg uputio pismo zaposlenima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

11:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pad Fejsbuka, Instagrama i Whatsapp-a koji se desio u ponedeljak i tajao oko sedam sati, dogodio se samo dan pošto je Frensis Haugen, uzbunjivačica iz Fejsbuka, otkrila u jednom intervjuu da ova društvena mreža daje prednost profitu nad javnim dobrom.

Haugen je juče svedočila pred jednim pododborom američkog Senata, kako bi dodatno obrazložila svoje tvrdnje.

Između ostalog, rekla da je jedina osoba koja kontroliše Zakerberga on sam, i da rukovodstvo kompanije zna kako može da poboljša privatnost svojih korisnika, ali to ne radi zbog profita.

Takođe, pred Senatom je rekla i da u kompaniji znaju kako njihove društvene mreže loše utiču na decu.

Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

Frensis Haugen

"Osećam se loše kada koristim Instagram, ali takođe osećam da ne mogu da prestanem", citirala je navode jednog deteta iz istraživanja koje je sproveo Fejsbuk.

Pre svedočenja, Haugen je svoje tvrdnje potkrepila sa više od deset hiljada stranica internih istraživanja i dokumenata. 

Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

 

Ona je inače radila kao menadžer proizvodnje u Fejsbuku, a za CNN je rekla da dokumenti pokazuju je Fejsbuk upućen u to da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, ali da kompanija nikada nije reagovala, već da je prikrivala dokaze.

Zakerberg: Brinemo o mentalnom zdravlju korisnika

Fejsbuk se još jednom oglasio da bi umanjio štetu, a ovaj put je sam Zakerberg na svom nalogu prosledio pismo koje je uputio zaposlenima.

Prema njegovim tvrdnjama, kompanija brine o mentalnom zdravlju korisnika, i navodi ono što je kompanija već objavila, a to je da su neki korisnici izjavili kako im Instagram zapravo pomaže u borbi sa teškim trenucima.

Činjenica da su se Demokrate i Republikanci udružili ovoga puta protiv Fejsbuka, izazvala je reakciju novinara Glena Grinvalda.

On je tvrdio da je zapravo u pitanju pokušaj liberalnih medija, kao i dve partije, da stave Fejsbuk pod svoju kontrolu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet