Fokus

Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2021

-

09:40

Preminuo kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan
Abdul Kadir Kan - Copyright Tanjug/AP/B.K. Bangash

veličina teksta

Aa Aa

Kontroverzni pakistanski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan, zaslužan za nuklearni arsenal Pakistana i čovek koji je priznao da je bio deo lanca širenja nuklearnog oružja, preminuo je danas u 85. godini.

U izveštaju pakistanske državne agencije APP, navodi se da je Kan primljen u jednu pakistansku bolnicu 26. avgusta nakon pozitivnog testa na kovid 19 i da je kasnije premešten u vojnu bolnicu u Ravalpindiju, prenosi Rojters.

Kan je bio u središtu globalnog skandala oko širenja nuklearne tehnologije 2004. godine koje je uključivalo prodaju nuklearnih tajni Severnoj Koreji, Iranu i Libiji.

Nakon javnog priznanja svoje krivice na nacionalnoj televiziji, Kana je pomilovao tadašnji predsednik Pakistana Pervez Mušaraf, ali je naučnik ipak godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u Islamabadu.

Kan je tokom intervjua i priznanja na nacionalnoj TV rekao da je delovao sam, bez znanja državnih zvaničnika, međutim, kasnije je to porekao rekavši da je bio "žrtvovan".

"Pomogao nam je da razvijemo nuklearno naoružanje za odbranu naše nacije i zahvalni narod nikada neće zaboraviti njegov doprinos u tom pogledu", napisao je na svom Tviter nalogu pakistanski predsednik Arif Alvi.

Komentari (0)

Svet