Fokus

Lider Hezbolaha pozvao SAD da ukinu sankcije na uvoz iranskog goriva

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

23:33

Lider Hezbolaha pozvao SAD da ukinu sankcije na uvoz iranskog goriva
Lider Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah - Copyright AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Lider libanske šiitske grupe Hezbolah Sajed Hasan Nasralah ponovio je poziv na ukidanje američkih sankcija za uvoz iranskog goriva.

Nasralah je rekao da bi libanska vlada trebalo da za svoj prioritet postavi nestašicu električne energije, dodajući da je totalni nestanak energije koji se dogodio u subotu kada su dve najveće libanske elektrane prestale sa radom, bio "klinička smrt" za zemlju, prenosi Rojters.

"Neka Vlada zatraži povlačenje sankcija i pusti libanske kompanije da idu i kupuju, i onda ćemo se potpuno povući iz ovog dosijea", rekao je Nasralah. Hezbolah, koju podržava Iran, koordinira iranske pošiljke mazuta i benzina za Liban od avgusta, uprkos američkim sankcijama prema iranskoj prodaji nafte.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da iranske pošiljke predstavljaju kršenje suvereniteta njegove zemlje, navodi Rojters. Iran šalje pošiljke mazuta koje organizuje Hezbolah u luku Banias u Siriji, a odatle se kamionima prevoze u Liban.

Sirija je takođe pod američkim sankcijama, podseća britanska agencija. Iranski ministar inostarnih poslova Hosein Amirabdolahian, koji je prošle nedelje posetio Bejrut, rekao je da je njegova zemlja spremna da izgradi dve elektrane u Libanu.

Naveo je da bi jedna elektrana trebalo da bude izgrađena u Bejrutu, a drugu na jugu zemlje, i da bi obe mogla da budu gotove u periodu od 18 meseci. Nasralah je danas pozvao vladu da odgovori na ponudu Amirabdolahiana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet