Fokus

Uoči klimatskog samita: Aktivisti traže otvaranje istrage protiv predsednika Brazila zbog Amazona

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

10:49

Uoči klimatskog samita: Aktivisti traže otvaranje istrage protiv predsednika Brazila zbog Amazona
Žair Bolsonaro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa klimatskih aktivista pozvala je danas Međunarodni krivični sud da pokrene istragu protiv predsednika Brazila Žaira Bolsonara zbog mogućih zločina protiv čovečnosti zbog politike njegove administracije prema Amazonu.

Pokret "AllRise" uputio je poziv globalnom sudu u kojem se navodi da je administracija Bolsonara odgovorna za "sveopšti napad na Amazon, njegovu populaciju i njegove branioce", što pogađa globalnu populaciju. Poziv je upućen manje od tri nedelje uoči početka 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama "KOP26" u Glazgovu 31. oktobra, prenosi agencija AP.

Klimatski samit, koji će trajati 12 dana, ima za cilj da osigura ambicioznije obaveze, u sklopu nastojanja da se globalno zagrevanje ograniči na znatno ispod dva stepena Celzijusa. Događaj je, takođe, fokusiran na mobilizaciju sredstava za finansiranje borbe protiv klimatskih promena i zaštitu ugroženih zajednica i prirodnih staništa.

Od preuzimanja dužnosti, Bolsonaro je podsticao razvoj u Amazoniji i u više navrata je odbacio globalne pritužbe vezano za njegovo uništavanje. Njegova administracija je takođe podržala zakonodavne mere za labavljenje propisa u oblasti zaštite zemljišta.

"Zločini protiv prirode su zločini protiv čovečnosti. Žair Bolsonaro podstiče masovno uništavanje Amazona sirom otvorenih očiju i u potpunosti je upoznat sa posledicama", navodi osnivač pokreta "AllRise" Johanes Veseman u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet