Poznati

Princ Čarls o klimatskim promenama: Naravno da razumem Gretu Tunberg

Komentari

Autor: BBC

11/10/2021

-

11:25

Princ Čarls o klimatskim promenama: Naravno da razumem Gretu Tunberg
Princ Čarls o klimatskim promenama: Naravno da razumem Gretu Tunberg - Copyright AP Photo/Vahid Salemi/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Britanski princ Čarls je poručio da razume zašto klimatski aktivisti iz organizacija poput "Extinction Rebellion" izlaze na ulice, zahtevajući preduzimanje akcija u borbi protiv klimatskih promena.

Princ, koji će učestvovati u ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promenama Cop 26, u svom intervjuu za BBC izrazio je zabrinutost da će svetski lideri "samo pričati", kada se okupe 23. i 24. novembra u Glazgovu.

Upitan da li saoseća sa Gretom Tunberg, klimatskom aktiviskinjom koja je takođe kritikovala lidere zbog nepreduzimanja akcija, princ Čarls je rekao: "Naravno da da. Svi ti mladi ljudi misle da se nikad ništa ne dešava i naravno da su frustrirani. Potpuno ih razumem, jer niko ne sluša, a oni gledaju kako se njihova budućnost uništava", rekao je princ.

On je istakao i da razume zašto aktivisti protestuju na ulicama, ali i dodao: "Mislim da nije korisno to raditi na način da se izopštavaju drugi ljudi. Razumem frustraciju, ali izazov je u tome da se ta frustracija usmeri na konstriktivan način, umesto na destruktivan".

Upitan da li britanske vlasti rade dovoljno da se bore protiv klimatskih promena, rekao je: "Ne mogu da komentarišem". 

Smatra da je konferencija u Glazgovu "poslednja šansa" i da bi bilo "katastrofalno" kada se svet ne bi ujedinio protiv klimatskih promena.

"Već je počelo da bude katastrofalno, jer ništa u prirodi ne može preživeti stres koji se stvara ovako ekstremnim vremenskim uslovima", rekao je princ Čarls.

On smatra da je jedan od načina da se klimatska kriza suzbije taj da se osmisle jeftinije varijante stvari koje su bolje po životnu sredinu.

"I dalje postoje subvencije na fosilno gorivo. Zašto?", pitao je on.

Princ smatra da je "ludo" da i dalje postoje subvencije na nešto što naziva "sumanutim agro-industrijskim pristupom uzgoju, koji je loš na mnogo načina i doprinosi velikoj šteti".

Podjednako "perverznim" smatra subvencije na industriju ribarstva, koja stvara "ogromnu štetu" masovnim izlovom ribe.

Čarls će prisustvovati seriji događaja na Konferenciji o klimatskim promenama Cop26 koja će se održati u Glazgovu, a prisutni će biti i kraljica, vojvotkinja od Kornvola, kao i vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Neustrašivi borac za zaštitu životne sredine: Upoznajte Izi Radž Sepings - australijsku Gretu Tunberg

Komentari (0)

Magazin