Evropa

Dragi: Svetski lideri će poslušati zahteve klimatskih aktivista

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2021

-

20:33

Dragi: Svetski lideri će poslušati zahteve klimatskih aktivista
Mario Dragi - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi obećao je danas da će svetski lideri poslušati zahteve mladih klimatskih aktivista uoči samita Konferencije UN o klimatskim promenama COP26 u novembru, nakon sastanka u Milanu sa Gretom Tunberg.

Njihovi predlozi uključuju transparentan sistem finansiranja očuvanja klime, održiv i odgovoran turizam, kao i potpuno ukidanje industrije fosilnih goriva do 2030. godine, koje žele da uvrste u dnevni red sastanka COP26 koji će biti održan u Glazgovu, u Škotskoj, preneo je Rojters.

Aktivisti iz celog sveta okupili su se ove nedelje u Milanu na događaju Mladi za klimu na kojem su govorili Dragi i njegov britanski kolega Boris Džonson zajedno sa britanskim predsedavajućim COP26 Alokom Šarmom, koji koordiniše pripreme za samit.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

"U pravu ste što zahtevate odgovornost i promenu ... vaša mobilizacija je bila moćna i budite sigurni: slušamo vas", rekao je Dragi u uvodnom izlaganju nakon privatnog sastanka sa Tunbergovom i drugim aktivistima.

"Osećam da su svi lideri apsolutno ubeđeni u potrebu da deluju i deluju brzo", dodao je on.

Dragi je obećao aktivistima da će na samitu G20 ubrzati ispunjavanje obećanja da se 100 milijardi dolara da kao pomoć ugroženim zemljama da se prilagode i pređu na čistiju energiju.

Italijanski premijer prekidan je tokom govora skandiranjem, dok su se ispred mesta na kojem se održava sastanak pojedini aktivisti koji su pokušavali da blokiraju put nakratko sukobili sa italijanskom policijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa