Fokus

Najveća opoziciona stranka u Japanu najavila podršku istopolnim brakovima

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

12:26

Najveća opoziciona stranka u Japanu najavila podršku istopolnim brakovima
Koronavirus u Japanu - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Najveća japanska opoziciona stranka, Ustavna demokratska partija Japana (CDPJ), predstavila je danas izborni program u kome će se zalagati za prava poput podrške istopolnim brakovima i različitih prezimena za venčane parove, čime želi da se distancira od srodne politke vladajuće stranke.

CDPJ, koju predvodi Jukio Edan, suočava se sa kritičnim proverom podrške na opštim izborima 31. oktobra, nadajući se da će umanjiti snagu vladajuće koalicije koja ima većinu u oba doma parlamenta, prenosi Rojters.

S obzirom na to da vladajuća Liberalno demokratska partija (LDP) u svom programu takođe naglašava socijalnu i druge srodne politike koje je dugo zastupala Demokratska partija od koje je formirana CDPJ, ona se suočava sa borbom za osvajanje podrške kod sopstvenih birača.

Predsednik stranke Jukio Edano rekao je na konferenciji za novinare da bi isticanje pravnih koraka u cilju podrške ostvarivanju manjinskih i drugih ljudskih prava, bila jedna od najvećih razlika između dve političke opcije, uz odricanje od nuklearne energije za koju se CDP zalaže.

"Ovo je očigledno naša najveća razlika, dozvoljavanje venčanim parovima da imaju različita prezimenima, zakon o jednakosti za LGBTK osobe i zakoni koji priznaju istopolne brakove. Želeli bismo sveobuhvatno jačanje ljudskih prava, tako da nikoga ne izostavimo", rekao je Edano.

LDP je i dalje društveno konzervativan, a iako je postignut napredak u ostvarivanju LGBTK prava, novi premijer Fumio Kišida je tokom kampanje za kandidaturu poručio da se ne zalaže za istopolne brakove.

Koreni CDPJ su u Demokratskoj stranci Japana, koja je pobedila 2009. godine, i ostala na vlasti nešto više od tri godine, u periodu koji je uključivao cunami 11. marta 2011. i katastrofu u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, što je negativno uticalo na imidž stranke u očima birača.

Komentari (0)

Svet