Fokus

Pritisak na SZO da pokrene istragu o zlostavljanjima koje je počinilo njeno osoblje u Kongu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

23:15

Pritisak na SZO da pokrene istragu o zlostavljanjima koje je počinilo njeno osoblje u Kongu
Tanjug/AP/Kudra Maliro - Copyright Tanjug/AP/Kudra Maliro

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći zapadni donatori izvršili su danas pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da pokrene dublju istragu o tome kako je mogao da se dozvoli veliki skandal sa seksualnim zlostavljanjem u Demokratskoj Republici Kongo, u koji je bilo uključeno njeno osoblje, kazale su diplomate za Rojters.

Nezavisna komisija je prošlog meseca objavila da su 83 humanitarna radnika, od kojih je četvrtina zaposlena u SZO, bila uključena u seksualnu eksploataciju i zlostavljanje tokom epidemije ebole u Kongu od 2018. do 2020. godine,

Žene su optužile domaće i strane humanitarne radnike da traže seksualni odnos u zamenu za posao, a bilo je i devet navodnih silovanja, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i pomoćnici podelili su svoj nacrt akcionog plana sa velikim donatorima, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Tanjug/AP/Kudra Maliro

 

Navodi se da bi istraga trebala da ispita kako je uprava SZO reagovala na sve veće navode i nastojala da uspostave širu odgovornost.

Plan upravljanja, koji se trenutno revidira i očekuje da će u četvrtak biti predstavljen članicama SZO, trebalo bi da utvrdi snažne akcije i identifikuje neuspehe upravljanja kako bi se sprečile buduće zloupotrebe u hitnim akcijama, dodali su.

SZO je u odgovoru koji je poslala putem mejla navela da je konsultovala osoblje, države članice i druge u vezi sa svojim sveobuhvatnim planom za adresiranje preporuka i prevencije izveštaja u svom radu.

"Konsultacije sa državama članicama nastavljaju se ove sedmice. SZO će integrisati njihove povratne informacije u plan, a cilj nam je da ga uskoro dovršimo i predstavimo državama članicama", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet