Planeta

Službenici Svetske zdravstvene organizacije optuženi da su u Kongu zlostavljali desetine žena

Komentari

Autor: Jutarnji

28/09/2021

-

21:41

Službenici Svetske zdravstvene organizacije optuženi da su u Kongu zlostavljali desetine žena
Tanjug/AP/Kudra Maliro - Copyright Tanjug/AP/Kudra Maliro

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) našla se na meti ozbiljnih optužbi o seksualnom nasilju koje su njeni zaposleni navodno počinili nad desetinama žena u Demokratskoj Republici Kongu, dok je  veće koje istražuje slučaj osudilo "strukturne propuste" i "pojedinačni nemar".

Seksualnu zloupotrebu počinili su članovi osoblja, domaći saradnici, kao i međunarodni članovi timova zaduženih za suzbijanje epidemije ebole koja je harala Kongom između 2018. i 2020., ističu istražitelji koji su saslušali desetine žena kojima se nudio posao u zamenu za seksulani odnos ili su bile žrtve silovanja.

U uvodu izveštaja nezavisnog istražnog komiteta - koje je u oktobru 2020. osnovao glavni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus - iznosi se mračna slika stanja na terenu.

Tanjug/AP/Kudra Maliro

 

Raširenost slučajeva

Povereništvo je utvrdilo "raširenost slučajeva seksualne zloupotrebe i iskorištavanja u vreme borbe s desetim talasom ebole, što je povećalo ranjivost 'navodnih žrtava' koje nisu dobile potrebnu pomoć kakvu zahteva takvo ponižavajuće iskustvo".

"Prva stvar koju želim reći žrtvama i preživelima je da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpeli od osoba koje su bile zaposleni WHO-a i koje su vam trebale biti na usluzi i štititi vas", rekao je Tedros, najavivši "oštro kažnjavanje" odgovornih, na konferenciji o zaključcima povereništva. 

Tanjug/AP/Kudra Maliro

 

"Ovo je težak dan za WHO", priznao je glavni direktor, koji se kandidovao za drugi mandat na čelu organizacije, što je prošle sedmice s odobravanjem dočekala većina zemalja EU.

Kada ga je novinarka upitala hoće li dati ostavku, Tedros nije odgovorio. 

"Četrnaest sam puta izlazio na teren i taj se problem nije iznosio. Možda sam ja trebao postaviti pitanja", rekao je ipak.

Identifikovano je 83 navodna počinitelja zločina, među kojima je 21 bio zaposlen u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet