Fokus

SZO o situaciji u Avganistanu: Zdravstveni sistem na rubu kolapsa, UN izdvajaju 45 miliona dolara pomoći

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RSE

22/09/2021

-

19:56

SZO o situaciji u Avganistanu: Zdravstveni sistem na rubu kolapsa, UN izdvajaju 45 miliona dolara pomoći
Svetska zdravstvena organizacija u Avganistanu - Copyright who.int/World Health Organization

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije (UN) izdvojiće 45 miliona dolara za pomoć u sprečavanju urušavanja zdravstvenog sistema u Avganistanu, za koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela da je "na rubu kolapsa", nakon što su talibani u toj zemlji preuzeli vlast sredinom avgusta.

Naime, zdravstveni sistem Avganistana našao se u dubokoj krizi nakon što su talibani došli na vlast, što je otežalo isporuku pomoći i ostavilo mnoge zdravstvene ustanove bez osoblja.

Tim povodom je Svetska zdravstvena organizacija izvršila detaljno ispitivanje stanja u toj zemlji i iznela podatke o problemima u zdravstvenom sistemu.

"U Kabulu smo se sastali sa visokim članovima talibanskog rukovodstva, partnerima UN -a, zdravstvenim radnicima i pacijentima i osobljem Svetske zdravstvene organizacije. Ako se hitno ne preduzmu mere, zemlja će se suočiti s neizbežnom humanitarnom katastrofom", saopštio je šef SZO Tedros Gebrejesus.

Tokom posete, SZO se fokusirala na niz prioritenih zdravstvenih pitanja, kojima je potrebna hitna pažnja, kao i na potrebu ulaganja u postizanje dugoročnih razvojnih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Smanjenje donatorske podrške najvećem zdravstvenom projektu u zemlji, Sehetmandi, ostavilo je hiljade zdravstvenih ustanova bez sredstava za medicinske potrepštine i plate za zdravstveno osoblje.

Prema navodima SZO, samo 17 odsto svih zdravstvenih ustanova u okviru najvećeg zdravstvenog projekta u zemlji, Sehatmandi je potpuno funkcionalno. To ima veliki uticaj na nedostupnost primarne zdravstvene zaštite, kao što su hitne intervencije, suzbijanje dečije paralize i vakcinacija protiv kovida 19.

Devet od 37 kovid bolnica je zatvoreno, a svi napori u borbi protiv epidemije su opali, uključujući nadzor, testiranje i vakcinaciju.

Pre avgusta, 2,2 miliona ljudi je primilo vakcinu, ali je stopa vakcinacije poslednjih nedelja brzo opala. Oko 1,8 miliona doza vakcina u zemlji je neiskorišćeno, te je potrebno uložiti napore da se te doze iskoriste narednih dana, sa ciljem da se vakciniše najamanje 20 odsto stanovništva do kraja godine, navodi se u izjavi šefa Svetske zdravstvene organizacije.

Takođe, Avganistan je jedna od dve zemlje u svetu u kojoj nije iskorenjena dečija paraliza, ali je ove godine prijavljen samo jedan slučaj. Kako je prethodne godine prijavljeno 56 slučajeva, SZO navodi da je sada vreme za iskorenjivanje ove bolesti.

SZO posebno naglašava potrebu da žene imaju pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenim radnicima. 

S obzirom da je manjak zdravstvenih ustanova u funkciji, kao i manjak žena među zdravstvenim radnicima, pacijentkinje oklevaju kada je u pitanju traženje medicinske pomoći.

"Posvećeni smo saradnji sa partnerima na ulaganju u zdravstveno obrazovanje devojaka i žena, kao i nastavku obučavanja zdravstvenih radnika", navode u SZO.
 

 


 

Komentari (0)

Svet