Fokus

SZO formirala novi tim za istraživanje porekla korone, Kina počinje sa testiranjem uzoraka krvi iz 2019.

Komentari

Autor: Tanjug, CNN

13/10/2021

-

19:26

SZO formirala novi tim za istraživanje porekla korone, Kina počinje sa testiranjem uzoraka krvi iz 2019.
SZO formirala novi tim za istraživanje porekla korone, Kina počinje sa testiranjem uzoraka krvi iz 2019. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija formirala je danas novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocenjuje, "poslednja šansa" da se utvrdi poreklo virusa SARS-CoV-2 i pozvala Kinu na saradnju.

Prvi slučaj kovida 19 u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posete zvaničnika SZO više nisu neophodne.

SZO je imenovala 26 članova Naučno-savetodavne grupe za poreklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe izrazila je nadu da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čoveka.

Vodeći ekspert SZO Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa poslednja šansa da se utvrdi poreklo virusa koji je "zaustavio naš ceo svet".

profimedia

 

S druge strane, Kina se sprema da testira hiljade uzoraka krvi u Vuhanu kako bi otkrila poreklo kovida, izvestio je u sredu CNN.

Osim toga, SZO smatra da bi uzorci krvi mogli da pomognu istražiteljima da otkriju kako je tačno počela pandemija.

Kineski zvaničnici su zadržali do 200.000 uzoraka iz 2019. godine u Centru za krv u Vuhanu u slučaju da budu potrebni kao dokaz protiv bilo kakvih tužbi u vezi sa donacijama, navodi se u izveštaju.

Kineski zvaničnici su saopštili da će, nakon što dvogodišnji period čekanja prođe u oktobru i novembru 2019. godine, kada stručnjaci veruju da je virus zarazio prve ljude, istraživači početi da testiraju uzorke krvi.

 

Komentari (0)

Svet