Fokus

"Poslednja šansa da saznamo kako je nastala korona": Tim SZO od 26 stručnjaka kreće u novu fazu istrage

Komentari
"Poslednja šansa da saznamo kako je nastala korona": Tim SZO od 26 stručnjaka kreće u novu fazu istrage
"Poslednja šansa da saznamo kako je nastala korona": Tim SZO od 26 stručnjaka kreće u novu fazu istrage - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od 26 stručnjaka biće zadužena za izradu novog globalnog okvira za studije o poreklu epidemije koronavirusa.

Majkl Rajan, direktor za krizne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) istakao je da je ovo možda i poslednja šansa za bolje razumevanje kako je nastao koronavirus. 

SZO je ranije ove godine najavila da će da oformi Naučno-savetodavnu grupu za izučavanje porekla novih patogena (SAGO). 

Marija Van Kerkhov, tehnički rukovodilac SZO za kovid 19 rekla je da će SAGO hitno proceniti ono što je sada poznato, šta je još nepoznato i šta je potrebno brzo učiniti, prenosi Gardijan. 

"Pretpostavljam da će SAGO da preporuči dalje proučavanje virusa u Kini ili nekoj drugoj zemlji", rekla je Van Kerkhov i dodala da nema vremena za gubljenje.

Čen Hu, ambasador Kine u UN u Ženevi, rekao je dopisnicima UN da rad SAGO ne bi smeo da bude politiziran. 

profimedia

 

"Ako se timovi budu slali na bilo koje drugo mesto, verujem da to neće biti Kina jer smo dva puta već primili internacionalne timove. Vreme je da se stručnjaci šalju na neka druga mesta", istakao je Čen Hu.

Prošlo je devet meseci od poslednje misije SZO u  Vuhanu i nije se došlo dalje od zaključka da je virus najverovatnije prešao sa životinje na čoveka. SZO ističe da Kina još nije podelila najbitnije podatke iz ranih dana pandemije, prenosi BBC. 

Osim trenutne krize zbog širenja koronavirusa, proteklih godina raste broj visokorizičnih patogena, na Bliskom istoku pojavio se respiratorni sindorm MERS, virus ptičjeg gripa, virus lasa koji izaziva hemoragičnu groznicu, virus marburg koji dovodi do groznice i krvarenja i ebola. 

Tedros Adhanom Gebresijus, direktor SZO kaže da je neminovno nastajanje novih virusa i novih pandemija jer je to  prirodna pojava, uz opasku da je kovid možda novi virus ali da nije poslednji.

Dodao je da je razumevanje odakle dolaze novi virusi bitno za sprečavanje budućih pandemija. 
Tim od 26 stručnjaka koje je odabrao SZO izdvojen je iz više od 700 prijava i sastoji se od stručnjaka koji znaju razne naučne discipline.

Pixabay.com

 

Nekoliko odabranih eksperata već je bilo u misiji istraživanja porekla virusa u Kini, prenosi Blumberg.

Tokom pandemije umrlo je više od 4.85 miliona ljudi, dok je velike štete pretrpela i svetska ekonomija.

Prvi slučaj kovida 19 zabeležen je u gradu Vuhan u Kini u decembru 2019. godine. Kina uporno odbacuje teorije da je virus izašao iz njene laboratorije, prenosi France24.

Tim SZO koji je u januaru proveo četiri nedelje u Vuhanu, zajedno sa kolegama iz Kine, objavio je izveštaj  da je virus najverovatnije prenet sa slepog miša na ljude ili preko neke druge životinje ali su istakli da je potrebno obaviti dodatna istraživanja.

France 24 prenosi izjavu Kerkhove da će od bitnog značaja za proučavanje nastanka virusa biti kineski izveštaj o testiranju prisustva antitela kod građana Vuhana iz 2019. godine.

Rukovodstvo Kine priznalo da nije dobro reagovalo na pojavu virusa

BBC prenosi da je još u februaru 2020. kinesko rukovodstvo priznalo da je bilo grešaka i nedostataka u načinu na koji je država reagovala na pojavu koronavirusa.

U jednom od retkih ovakvih priznanja, iz Politbiroa Komunističke partije Kine pozvali su na unapređivanje kineskog sistema za hitne situacije.

Najavljen je i oštar obračun sa svim vrstama nelegalnih pijaca na kojima se prodaju divlje životinje. Veruje se da se virus prvi put pojavio upravo na jednoj takvoj pijaci u Vuhanu.
Bilo je optužbi da su zvaničnici pokušali da umanje ozbiljnost situacije kada se koronavirus tek pojavio, preneo je BBC.

Lekar u Vuhanu koji je pokušao da upozori kolege početkom januara prošle godine, optužen je da iznosi lažne tvrdnje, a policija mu je naredila da prestane sa nelegalnim aktivnostima. Kasnije je i on preminuo od koronavirusa. 

Tek kasnije tokom januara 2020. kineska vlada počela je da primenjuje oštrije mere. Grad Vuhan i cela provincija Hubei su bili zatvoreni i izolovani.

Komentari (0)

Svet