Fokus

Vašington najavljuje otvaranje granica - moguće ukidanje ograničenja za potpuno vakcinisane putnike koji dolaze u SAD

Komentari

Autor: Reuters, BBC

15/10/2021

-

16:03

Vašington najavljuje otvaranje granica - moguće ukidanje ograničenja za potpuno vakcinisane putnike koji dolaze u SAD
Vašington najavljuje otvaranje granica - moguće ukidanje ograničenja za potpuno vakcinisane putnike koji dolaze u SAD - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 8. novembra ukinuti ograničenja za putovanja za strane državljane koji su potpuno vakcinisani vakcinama koje je odobrila američka Agencija za hranu i lekove ili su na listi za hitnu upotrebe koju je objavila SZO. Kako prenosi Rojters, Bela kuća bi danas trebalo da objavi popuštanje restrikcija i za kopneni i za vazdušni saobraćaj.

Prethodno je, u utorak, Bela kuća najavila da će početkom novembra biti ukinuta ograničenja na  kopnenim granicama i trajektnim prelazima sa Kanadom i Meksikom za potpuno vakcinisane strane državljane. Za nevakcinisane osobe će i dalje će biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Države iz Kanade ili Meksika na kopnenim granicama, navodi Rojters. 

Bela kuća je 20. septembra najavila da će Sjedinjene Države početkom novembra ukinuti ograničenja za putnike koji avionom dolaze iz 33 zemlje, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i veći deo Evrope, ali tada nije bio preciziran datum.

Ovaj potez SAD označio bi kraj strogih ograničenja koja su uvedena za putnike od marta 2020. godine, navodi BBC. Prema trenutnim pravilima zabranjuje se ulazak većini državljana koji nisu državljani SAD, a koji su boravili u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu u poslednjih 14 dana.

Do sada je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila fakcinu Fajzer-Biontek, dok su za hitnu upotrebu odobrene i vakcine Moderna i Džonson&Džonson. Na listi vakcina za hitnu upotrebu SZO nalazi se i vakcine AstraZeneka i Sinofarm.

 

Komentari (0)

Svet