Fokus

Opšti štrajk na Haitiju, i dalje se radi na spasavanju 17 kidnapovanih misionara

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

09:07

Opšti štrajk na Haitiju, i dalje se radi na spasavanju 17 kidnapovanih misionara
Tanjug AP Photo /Joseph Odelyn - Copyright Tanjug AP Photo /Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Zbog protestnog štrajka na Haitiju zatvorena su preduzeća, škole i javni prevoz što je novi udarac za krhku ekonomiju te karipske države.

Sindikati i druge grupe obećavaju da će nastaviti sa obustavom svih aktivnosti u znak protesta zbog pogoršanja bezbednosne situacije i eskalacije kriminala iako vlasti pokušavaju da spasu 17 kidnapovanih članova hrišćanske misionarske grupe iz SAD, prenosi AP.

Agenti FBI i drugi američki zvaničnici pomažu haićanskim vlastima u potrazi za 12 odraslih i petoro dece koji su kidnapovani u subotu tokom putovanja ka jednom sirotištu.

Od atentata na predsednika Žovenela Moiza i razornog zemljotresa jačine 7,2 stepeni koji je 14. avgusta pogodio jug Haiti i odneo živote više od 2.200 ljudi, bande na Haitiju su sve drskije.

"Pozivamo vlasti da preduzmu akciju", poručio je Žan-Luj Abaki, taksista koji se pridružio štrajku i osuđuje ubistva i otmice u svojoj devastiranoj zemlji.

On je ocenio da ukoliko premijer Ariel Anri i šef nacionalne policije Leon Šarl žele da ostanu na vlasti, "moraju dati građanima priliku da žive bezbedno".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet