Fokus

Nema više migranata na granici SAD i Meksika - za neke od njih, povratak kući jednak je smrti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, BBC

25/09/2021

-

18:23

Nema više migranata na granici SAD i Meksika - za neke od njih, povratak kući jednak je smrti
Nema više migranata na granici SAD i Meksika - za neke od njih, povratak kući jednak je smrti - Copyright Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

U kampu na granici između Meksika i SAD nema više nijednog migranta, nedelju dana nakon što je gotovo 15.000 ljudi, većinom Haićana, došlo do granice tražeći azil u SAD, napravivši improvizovana skloništa.

Neki će dobiti priliku da zatraže azil, dok će drugi morati da se vrate nazad u zemlju iz koje su došli. 

Plan administracije SAD je da se letovi za Haiti, kojima je već vraćen određen broj migranata, nastave i tokom vikenda, uprkos kritikama nekih kongresmena i organizacija za ljudska prava, koji tvrde da se migranti vraćaju u opasnu zemlju pogođenu raznim teškoćama, u kojoj će biti suočeni s brojnim problemima. 

U međuvremenu, Bruno Lozano, gradonačelnik Del Rija u Teksasu, u kome se nalazio kamp, rekao je da će zvaničnici pretražiti obalu duž reke Rio Grande kako bi se uverili da se niko od migranata ne krije.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay

 

Pre nedelje uveče neće biti otvoren most ispod kog su migranti napravili kamp, najavio je Lozano.

Zvaničnici takođe žele da budu sigurni da druge velike grupe migranata ne odlaze u oblasti blizu ovoj, kako eventualno ne bi napravili nove kampove.

Lozano je istakao i da nije bilo smrtnih slučajeva od kako su migranti napravili kamp, ali da su za to vreme migrantkinje rodile desetoro dece - bilo u samom kampu, bilo u obližnjoj bolnici.

Bajden: Neko će platiti za loše tretiranje migranata

Broj migranata je dostigao vrhunac prošle subote jer su, zbunjeni oprečnim informacijama u vezi sa azilom koje su dolazile od administracije SAD i dezinformacijama sa društvenih mreža, došli do same granice između Meksika i SAD.

Veliki broj ovih migranata već je bio u Centralnoj i Južnoj Americi, ali su im SAD i azil tamo oduvek bili cilj.

AP/Julio Cortez

 

Iz administracije SAD je u maju najavljeno da će migranti sa Haitija koji su već u toj zemlji biti zaštićeni u periodu od godinu i po dana, i da će dobiti privremeni azil, između ostalog zbog toga što su u njihovoj zemlji narušena ljudska prava, ali i zbog teškoća izazvanih pandemijom.

Međutim, ono što migrantima nikako ne ide na ruku, jeste to što je Bajden nastavio sa primenom "Zakona 42", koji je donet još za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, i kojim je skraćen administrativni postupak za vraćanje ilegalnih migranata iz SAD u zemlje odakle su došli, zbog toga što se SAD suočavaju sa krizom izazvanom koronavirusom.

Upravo zato, veliki broj njih došao je na granicu SAD i Meksika kako bi zatražili legalan azil i izbegli da se na njih primeni "Zakon 42".

Ove dve zemlje, međutim, bile su veoma brze u organizaciji vraćanja migranata kući.

Zbog nehumanog odnosa prema migrantima, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država na Haitiju dao je ostavku u znak protesta u pismu u kojem je kritikovao administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena zbog deportacije stotina migranata iz kampa na američko-meksičkoj granici.

Povišenim tenzijama dodatno su doprineli i snimci i fotografije na kojima se vidi kako graničari na konjima jure migrante, ne dozvoljavajući im da prođu.

Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da je način na koji su graničari koristili svoje konje "užasan", i da će zbog toga "neko platiti".

"Biće posledica. To je sramota, ali i više od toga - opasno je, pogrešno, šalje pogrešnu poruku širom sveta i šalje pogrešnu poruku kod kuće. To jednostavno nije ono što mi radimo", rekao je Bajden novinarima.

Sekretar Odeljenja za unutrašnju bezbednost SAD, Alehandro Majorkas, saopštio je da je od nedelje je oko 2.000 Haićana letovima vraćeno na Haiti.

"Prošli smo kroz 11 zemalja"

Jedan od migranata sa granice između Meksika i SAD, sa suprugom i trogodišnjim sinom prošao je više od 10 zemalja kako bi pokušao da dobije azil.

"Napustili smo zemlju u avgustu 2014. godine. Prošli smo kroz 11 zemalja da bismo stigli ovde. Bili smo u Boliviji, Peruu, Ekvadoru, i drugim zemljama", rekao je za BBC Fiterson Hanvijer, sa Haitija.

AP//Felix Marquez

 

Oni su sa Haitija prvo otišli u Čile, a put odatle do granice između Meksika i SAD nije bio nimalo lak. Hanvijer objašnjava da je nekoliko puta bio opljačkan, kao i da je usput viđao beživotna tela migranata sa Kube i Haitija, koji nisu izdržali često nemilosrdne uslove.

Nije mogao baš ni da se obraduje vestima koje su stizale od kuće - u zemljotresu koji je pogodio Haiti, Hanvijerov otac ostao je bez noge, a majka mu je stradala.

"Haiti je kao pakao za mene sada. Ako odluče da me vrate nazad, mogu i da me ubiju. Jednostavno, da završe sa mnom", kaže Hanvijer.

Komentari (0)

Svet