Fokus

Bajden o nehumanom tretmanu migranata na granici: Ovo je sramota, svi odgovorni će biti kažnjeni

Komentari

Autor: Jutarnji

24/09/2021

-

19:02

Bajden o nehumanom tretmanu migranata na granici: Ovo je sramota, svi odgovorni će biti kažnjeni
Bajden o nehumanom tretmanu migranata na granici: Ovo je sramota, svi odgovorni će biti kažnjeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden, koji se nedavno suočio sa brojnim kritikama oko upravljanja migrantskom krizom na južnoj granici Sjedinjenih Država, rekao je da će policajci snimljeni kako na konjima teraju haićanske migrante biti kažnjeni.

"To je sramota", rekao je novinarima američki predsednik koji danima nije komentarisao incident.

"Obećavam vam da će ti ljudi biti kažnjeni, provešćemo istragu i svako će snositi posledice", rekao je Bajden odgovarajući na novinarska pitanja postavljena nakon govora posvećenog vakcinaciji protiv kovida 19.

Na novinarsko pitanje da li sebe smatra odgovornim za haotičnu situaciju na granici, Bajden je rekao: "Naravno da preuzimam odgovornost. Predsednik sam. Bilo je strašno gledati kako se postupa prema ljudima."

"Neugodno je. Zapravo više od neugodnog. To je opasno, loše i šalje strašnu poruku svetu", dodao je on.

"Mi nismo takvi", istakao je demokratski predsednik koji je u predizbornoj kampanji obećao da će, "za razliku od Donalda Trampa, humano pristupiti pitanju imigracije", piše Jutarnji.

Njegova se administracija suočila sa kritikama, kada je SAD počeo masovno da proteruje Haićane koji u velikom broju dolaze na granicu.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Više desetina hiljada migranata, većinom iz Haitija, danima stižu u meksičke gradove koji su u okolini granice s Teksasom, gde su izloženi vrućini i nehigijenskim uslovima.

Levica zamera Bajdenu grubost i nehuman stav prema ljudima, dok desnica smatra da je popustljivost razlog prilivu migranata.

Napeta situacija u vezi s migrantskim pitanjem ojačala se u četvrtak kada je ostavku dao američki izaslanik na Haitiju Danijel Fut koji je u oštrom pismu osudio "nehumano" proterivanje migranata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet