Fokus

Američki izaslanik podneo ostavku zbog deportacije Haićana: Neću da budem povezan sa nehumanom odlukom SAD

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

18:34

Američki izaslanik podneo ostavku zbog deportacije Haićana: Neću da budem povezan sa nehumanom odlukom SAD
Granična policija na konjima - Copyright AP Photo/Felix Marquez

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Haiti ambasador Danijel Fut podneo je danas ostavku zbog masovnih deportacija izbeglica sa Haitija, a koje su pobegle usled nedavnih političkih previranja i prirodnih katastrofa u toj zemlji.

"Neću da budem povezan sa nehumanom, kontraproduktivnom odlukom SAD da deportuju hiljade izbeglica sa Haitija i ilegalnih migranata u zemlju u kojoj su američki zvaničnici ograničeni na obezbeđivanje objekata zbog opasnosti koju predstavljaju oružane bande koje svakodnevno kontrolišu život", rekao je ambasador Fut obrazlažući ostavku, prenosi agencija Rojters.

On je na ovoj funkciji bio dva meseca.

Skoro 10.000 migranata, uglavnom Haićana nalazi se u lošim uslovima improvizovanog kampa u blizini reke Rio Grande, na granici SAD i Meksika, prenosi Rojters.

Tenzije zbog deportacija

Poslednjih dana američke vlasti uklonile su najmanje 4.000 osoba sa ove lokacije radi obrade u pritvorskim centrima, a oko 520 Haićana deportovano je svoju domovinu sa četiri avionska leta, dok će se procedure repatrijacije nastaviti, saopštilo je američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Povratnici su po pristizanju na aerodromu Port-o-Prens ljutio reagovali, grupa ljudi je pojurila nazad prema avionu, dok je jedan od njih pokušao da se vrati u letelicu, drugi su u zabranjenoj zoni aerodroma pokušavali da dođu do svojih dokumenata i ličnih stvari, potvrdili su Rojtersu svedoci.

AP/Julio Cortez

 

Tenzije su bile na visokom nivou, pogoršane vestima da je vlada Haitija prihvatila deportacije.

Visoki američki zvaničnici, među kojima je potpredsednica Kamala Haris, u utorak su osudili način na koji su agenti granične patrole na konjima okruživali i usmeravali migrante sa Haitija, da bi ih sprečili da uđu u SAD.

Na fotografijama i video snimcima koji su se pojavili vide se agenti kako pokušavaju da uhvate neke od hiljada migranata okupljenih na granici duž reke Rio Grande, i kako pomoću konja pokušavaju da ih potisnu nazad ka Meksiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet