Fokus

Potpredsednica SAD o "bičevanju" migranata na granici: To je užasno, podržavam detaljnu istragu

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

07:34

Potpredsednica SAD o "bičevanju" migranata na granici: To je užasno, podržavam detaljnu istragu
Potpredsednica SAD o "bičevanju" migranata na granici: To je užasno, podržavam detaljnu istragu - Copyright AP Photo/Felix Marquez

veličina teksta

Aa Aa

Visoki američki zvaničnici, među kojima je i potpredsednica Kamala Haris, osudili su način na koji su agenti granične patrole na konjima okruživali i usmeravali migrante sa Haitija, kako bi ih sprečili da uđu u SAD.

"Snimci koje sam videla, način na koji su ti pojedinci na konjima tretirali ljudska bića - to je užasno", rekla je Haris.

Istakla je da podržava detaljnu istragu o tome šta se tačno dogodilo, a koja je već počela, prenosi Glas Amerike.

Haris je rekla da će kasnije razgovarati sa sekretarom za unutrašnju bezbednost Alehandrom Majorkasom, koji je naredio da se otvori istraga o postupcima agenata Granične patrole.
Na pretresu u Kongresu Majorkas je rekao da su ga užasnuli prizori sa granice i da neće biti tolerisano bilo kakvo maltretiranje ili zlostavljanje bilo kog migranta.

Na fotografijama i video snimcima vide se agenti kako pokušavaju da zgrabe neke od hiljada migranata okupljenih na granici duž reke Rio Grande i kako pomoću konja pokušavaju da ih potisnu nazad ka Meksiku.

Na jednom video snimku čuje se agent kako govori ružne reči dok jedno dete skače da bi se sklonilo konju sa puta.

"Niko ne sme da koristi konja kao oružje da bi agresivno napao dete", rekao je Majorkas i ponovio da je to neprihvatljivo.

AP Photo/Felix Marquez

 

Još jedan istaknuti demokrata, lider senatske većine Čak Šumer, govoreći u Senatu je izjavio  da javnost mora da ukaže na ovu situaciju.

 "Moramo da govorimo o tom ponašanju, da ustanovimo ko je odgovoran. Stomak mi se prevrće od tih prizora. To mora da prestane."

Skoro 15.000 Haićana proterano do granice

Republikanski kritičar predsednika Džoa Bajdena, senator Džoš Holi iz Mizurija, kritikovao je Majorkasa zbog imigracione politike za koju kaže da je podstakla migraciju skoro 15.000 Haićana do granice.

Tanjug/AP/Marie D. De JesusHouston Chronicle

 

Holi i drugi republikanci krive Bajdenovu administraciju zato što je ublažila strogu imigracionu politiku prethodnog predsednika, Donalda Trampa. Prema podacima Kancelarije za nacionalnu migraciju Haitija, više od 320 migranata je deportovano u Haiti u nedelju, a dva leta su stigla u ponedeljak popodne.

U jednom od aviona bilo je oko 130 migranata. Grupe za zaštitu ljudskih prava na Haitiju saopštile su da se dodatni letovi očekuju ove nedelje.

Pokrenuta istraga protiv američkih graničara

Bajdenova administracija kaže da istražuje navode o graničnim agentima koji su na konjima demonstrirali silu nad migrantima u blizini kampa u Teksasu.

Bela kuća je osudila upotrebu konjskih uzda nalik biču kojima je prećeno migrantima sa Haitija, a koji su prelazili reku ne bi li došli do osnovnih namirnica sa meksičke strane u trenutku kada je živa u termometru dostila 40. podeljak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet