Fokus

Kina priprema zakon kojim će kažnjavati roditelje zbog lošeg ponašanja dece

Komentari

Autor: Independent

19/10/2021

-

11:56

Kina priprema zakon kojim će kažnjavati roditelje zbog lošeg ponašanja dece
Kina priprema zakon kojim će kažnjavati roditelje zbog lošeg ponašanja dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji dece koja "se veoma loše ponašaju" ili počine neki zločin mogli bi uskoro da budu kažnjavani u Kini u skladu sa novim zakonom koji je u pripremi.

Roditelji i staratelji će dobiti "ukor" i može im se naredit da prođu kroz programe usmeravanja porodičnog obrazovanja ako tužioci otkriju bilo kakvo krivično delo ili "veoma loše ponašanje" kod njihove dece, predviđa nacrt zakona o  unapređenju porodičnog obrzaovanja koji će ove nedelje biti u Vladi Kine.

"Postoji mnogo razloga za adolescente da se loše ponašaju, a nedostatak ili neprikladno porodično obrazovanje je glavni uzrok", rekao je Zang Tievei, portparol Komisije za zakonodavna pitanja pri Nacionalnom narodnom kongresu koji će razmotriti zakon.

Učenje dece da vole "stranku, naciju, narod i socijalizam"

Roditelji će takođe biti podsticani da prilagode svoje vreme za nekoliko dnevnih aktivnosti svoje dece, uključujući odmor, igru i vežbanje. Takođe će morati da nauče maloletnike da vole "stranku, naciju, narod i socijalizam", navodi se u nacrtu, prenosi Independent.

Peking je ove godine pooštrio svoj pristup oko ovih tema, od borbe protiv zavisnosti mladih o igrama na internetu, koje se smatraju oblikom "duhovnog opijuma" do suzbijanja "slepog obožavanja poznatih ličnosti na internetu".

Poslednjih mjeseci Ministarstvo obrazovanja ograničilo je vreme igranja online igrica za maloletnike, dopuštajući im da igraju igrice na internetu samo po jedan sat petkom, subotom i nedeljom.

Kina je takođe smanjila domaće zadatke i zabranila vanškolsko podučavanje glavnih predmeta tokom vikenda i praznika, zabrinuta zbog velikog akademskog opterećenja dece, prenosi Klix.ba.

Da podsetimo, posle višedecenijskog vođenja "politike jednog deteta", Kina je pre nekoliko godina ukinula ovo pravilo, a tokom ove godine je usvojena regulativa kojom su vlasti dozvolile svakom paru da ima do troje dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet