Fokus

Bela kuća: Bajden nije promenio politiku prema Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

23:31

Bela kuća: Bajden nije promenio politiku prema Tajvanu
Bela kuća: Bajden nije promenio politiku prema Tajvanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je danas ponovila da predsednik Džozef Bajden nije signalizirao promenu politike SAD prema Tajvanu, kada je rekao da će mu Vašington priteći u pomoć ako bude napadnut.

"Nije došlo do promene, predsednik nije najavljivao bilo kakvu promenu u našoj politici, niti je doneo odluku kojom se naša politika menja", saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ona je napomenula i da je ministar odbrane Lojd Ostin izjavio ranije danas da niko ne bi želeo da tenzije u Tajvanskom moreuzu prerastu u sukob i da sigurno predsednik Bajden nije taj koji misli da bi to trebalo da se desi.

SAD će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je danas američki predsednik Bajden.

"Da, mi imamo obavezu da to učinimo", rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

On je poručio i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta".

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju odbranu Tajvana, i da se protivi bilo kakvim jednostranim promenama "statusa kvo".

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog meseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom“ između Vašingtona i Tajpeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet