Fokus

Direktor SZO: Imamo sve alate, pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča

Komentari

Autor: Fonet

24/10/2021

-

22:54

Direktor SZO: Imamo sve alate, pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča
Direktor SZO: Imamo sve alate, pandemija će biti gotova kada svet odluči da je okonča - Copyright Tanjug/ Fabrice COFFRINI/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija kovida 19 biće završena "kada svet odluči da je okonča", jer su sada dostupni "svi alati" za borbu protiv virusa, poručio je generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus i ponovio pozive na pravedniju raspodelu vakcina svim zemljama sveta, ocenivši da je "pandemija daleko od kraja".

Gebrejesus je izrazio žaljenje što do sada "svet nije mudro koristio te alate" i naglasio da je uz "oko 50.000 smrtnih ishoda u svetu sedmično, pandemija daleko od kraja". Govoreći na svečanom otvarenju "Svetskog samita o zdravlju", godišnjeg skupa profesionalaca i političara u Berlinu, Gebrejesus je ukazao na cilj SZO da se 40 odsto stanovništva svake zemlje vakciniše do kraja godine, a 70 odsto do sredine iduće godine, preneo je AFP.

"To je moguće, ali samo ako zemlje i kompanije koje kontrolišu snabdevanje svoje reči pretvore u dela", rekao Gebrejsus na skupu u Berlinu.

Francuska agencija naglašava kako generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije redovno ističe da žali zbog gomilanja vakcina protiv kovida u bogatim zemljama.

"Zemlje koje su već vakcinisale 40 odsto stanovnika, uključujući zemlje G20, moraju da prepuste svoje količine u isporuci vakcina međunarodnom sistemu Kovaks (Covax) i Afričkom fondu za nabavku vakcina (Avat) koji je osnovala Afrička unija", poručio je Gebrejesus. On je sugerisao da "proizvođači vakcina moraju podeliti svoja znanja, tehnologije i licence i odreći se prava intelektualnog vlasništva".

U snimljenoj video poruci učesnicima skupa, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ocenio da je "uspjeh vakcina, razvijenih i stavljenih na tržište u rekordnom vremenu, zasenila tragedija nepravedne raspodele". "Sve nas ugrožavaju nacionalizam i gomilanje vakcina", upozorio je Gutereš. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet