Društvo

Drugi dan kovid propusnica: Kontrola u objektima, ali kažnjavanje od ponedeljka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2021

-

22:09

Drugi dan kovid propusnica: Kontrola u objektima, ali kažnjavanje od ponedeljka
Drugi dan kovid propusnica: Kontrola u objektima, ali kažnjavanje od ponedeljka - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana primene kovid propusnica u Srbiji, od 22 sata komunalna milicija i inspekcija vršiće provere u objektima, ali će naplata kazni početi od ponedeljka.

U skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, posedovanje posedovanje validne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru obavezno je od subote uveče. To znači da će i za sve vrste proslava - svadbe, rođendane, krštenja biti potrebni kovid sertifikati ili da se slavlje završi do 22 sata. Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od koronavirusa i to na tri načina, da ste primili vakcinu protiv kovida, da ste preležali virus, ili da imate negativni rezultat PCR ili antigenski test za koronavirus.

Organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata su u obavezi da iskontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

"U trenutku kada pokažu sertifikat, QR kod će običnom kamerom na mobilnom telefonu proveriti ili kovid redar ili inspektor, ukoliko pokaže da je zeleno moći ćete da ostanete, ukoliko pokaže crveno nećete moći da ostanete", objasnila je predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović. Kako je navela, ukoliko se mere ne budu poštovale, objekat će biti zatvoren na 24 sata.

"Ako se narednog dana ponovi isti slučaj, naravno idemo dalje u rigorozniju meru - ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera", rekla je Obradović.

U subotu uveče reporteri Euronews Srbija bili su na terenu nakon početka primene kovid propusnica. U Beogradu su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata poštovali nove mere i kontrolisali goste, ali je bilo i onih koji su  proveru digitalnih sertifikata pomerili za ponedeljak. U Nišu je osoblje u objektima skretalo pažnju gostima da moraju da napuste objekat posle 22 sata ako nemaju kovid propusnicu, dok su pojedini lokali skratili radno vreme. 

Kazne od ponedeljka

Inspekcijski organi na čelu sa komunalnom milicijom i komunalnim inspektorima, kontolisaće ugostiteljske objekte, a za one koji ne budu poštovali ovu odluku sledi novčana kazna, ali od ponedeljka. Kako je najavljeno, na terenu će biti oko 2.400 inspektora, svih 46 inspekcija u Srbiji. Ipak, veliku odgovornost snosiće i kovid redari koji će biti zaduženi za proveru gostiju, da li imaju sertifikat da ostanu u objektu posle 22 časa ili će morati da odu.

Visina predviđene kazne za nepoštovanje ove odluke Kriznog štaba razlikuje se u zavisnosti od toga da li je upućena fizičkom ili pravnom licu. Tako će se pravno lice kazniti sa 300.000 dinara, preduzetnik će biti kažnjen sa 150.000 dinara, a odgovorno lice u pravom licu biće kažnjeno sa 50.000 dinara. Kovid redari, lica odgovorna za sprovođenje mera biće kažnjeni sa 30.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija