Društvo

Sve nelogičnosti kovid propusnica o kojima raspravlja čitava Srbija: Zašto klubovi uz propusnice, a svadbe bez?

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/10/2021

-

19:55

Sve nelogičnosti kovid propusnica o kojima raspravlja čitava Srbija: Zašto klubovi uz propusnice, a svadbe bez?
Sve nelogičnosti kovid propusnica o kojima raspravlja čitava Srbija: Zašto klubovi uz propusnice, a svadbe bez? - Copyright Tanjug/Sava Radovanović; Dragan Kujundžić; Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Primena najnovije mere po kojoj su neophodne kovid propusnice za ugostiteljske objekte u zatvorenom delu posle 22 sata počinje u subotu, ali će izricanje kazni početi od ponedeljka, 25. septembra, dogovoreno je na sastanku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa nadležnim službama, potvrđeno je za Euronews Srbija. 

Medicinski deo Kriznog štaba razočaran je budući da su se zalagali za oštrije mere, ali premijerka Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da je odlučeno da propusnice budu uvedene "na mestima u kojima nije neophodno da se boravi i u vreme kada to, takođe nije neophodno".

Dugonajavljivana mera koja je, čini se, doneta pod pritiskom javnosti otvorila je mnoga pitanja, koja se pre svega tiču njene efikasnosti. Iako je cilj da se ograniče mladi koji nisu vakcinisani, a koji najviše izlaze u klubove posle 22 časa, to pak, neće sprečiti većinu ugostiteljskih objekata da svoje programe pomere za tzv. matine, odnosno da svirke počinju nešto ranije, kako bi njima mogli da prisustvuju i ovi nevakcinisani.

Iz jedne beogradske kafane rekli su nam da nemaju odgovor na pitanje kako će predstojeća subota izgledati. Iako rade do pola jedan iza ponoći, postavlja se pitanje šta raditi sa nevakcinisanim gostima koji su, na primer, u objekat ušli u 21:30?

"Ja te goste ne mogu da isteram napolje", rekao nam je vlasnik kafane - "Jednostavno ne znam šta ćemo da radimo u subotu. Za klubove je lakše jer oni obično otvaraju posle 22 časa, pa će pred ulazom kontrolisati propusnice, ali šta ja treba da idem po kafani u deset i kontrolišem ko je vakcinisan, a ko nije? Mislim da će ovaj vikend biti probni, kako bismo svi videli šta zapravo treba da radimo", rekao je.

Korona "radi" do 22h, a posle?

Na pitanje zašto su kovid propusnice uvedene samo posle 22 časa, premijerka je tu odluku na konferenciji pripisala kapacitetima inspekcije rekavši da će u to vreme sigurno "moći da ih kontrolišu" i zato što je tada "najveća verovatnoća da se neko zarazi".

"Mnogo je rizičnije nego kada sedite u kafiću u devet ujutru", rekla je. 

Uvođenje propusnica pre 22 sata ostaje i dalje kao otvorena mera, ali "tek onda kada budu mogle da se primene".

"Meni je najvažnije da znam da ćemo to u potpunosti primeniti i u većim, i u manjim gradovima, i selima i svuda. Kada znamo da je to tako, onda to ostaje otvorena mera", istakla je.

Međutim, infektolog dr Dragan Delić u razgovoru za Euronews Srbija nove mere nazvao je "kozmetičkim".

"Sve je to neozbiljno i ne shvatamo dubinu, širinu i značaj ovog problema. Mora doći do jednog radikalnog preumljenja, a to je da se sve ovo vrati u okvire struke i nauke, u okvir postojećih zakona koji važe, tačnije Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti stanovištva od zaraznih bolesti i Pravilnika o imunizaciji. Čitava ova situacija je jasno definisana zakonom. Međutim, od početka se ti zakoni ne primenjuju i ne poštuju", naveo je.

Euronews Srbija

Infektolog u penziji kaže da je nakon poslednje sednice Kriznog štaba očekivao i druge mere poput ograničavanja broja okupljenih, ali da čak ni do njih nije došlo.

Klubovi uz propusnice, a svadbe bez?

Nakon jedne svadbe u Kraljevu, koja je organizovana za više od 400 ljudi pre mesec dana, oko 100 svatova je završilo u kovid ambulanti. Samo u prvoj nedelji posle veselja javilo se 25 novozaraženih, a među njima i mlad muškarac oko trideset godina koji nije vakcinisan, i umalo  završio na respiratoru, preneli su domaći mediji.

Još jedan primer je i svadba koja se pre oko tri nedelje održala u Leskovcu, kada se koronavirusom zarazilo 90 odsto gostiju. Štaviše, pojedini su ispoljili težu kliničku sliku i bili hospitalizovani, potvrđeno je iz leskovačke kovid bolnice.

Uprkos činjenici da su svadbe školski primer virusnih klastera, na poslednjoj sednici Kriznog štaba nije doneta nijedna mera kojom bi se ograničio broj gostiju na istim. Kovid propusnice će se zahtevati samo posle 22 časa u zatvorenim ugostiteljskim objektima u kojima se održavaju slavlja. To pak, neće značajno uticati na organizovanje svadbi budući da se one u Srbiji uglavnom održavaju preko dana.

Dr Branislav Tiodorović je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da Krizni štab i dalje traži da se ograniče okupljanja na stadionima, ali i da se na veselja, poput svadbi ulazi samo sa propusnicama.

"Apsolutno smo tražili da kovid potvrde važe sve vreme i da se odnose na sve objekte gde je masovno okupljanje, kao i da se smanji broj okupljanja na stadionima, otvorenim i zatvorenim da bismo na taj način imali kontrolisanu situaciju", rekao je Tiodorović. 

Euronews TV

I sama premijerka Srbije se na konferenciji osvrnula na temu svadbi, rekavši da oni koji žele da je imaju u ugostiteljskom objektu "mogu završiti i pre 22 sata".

"Ako neko želi da ima svadbu u ugostiteljskom objektu i da je završi pre 22h, takođe mu ne treba kovid propusnica, ukoliko želi u zatvorenom prostoru u ugostiteljskom objektu posle 22h, mora da ima kovid propusnicu i ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani. Samo neka ih zamole da se testiraju kako bi svi bili bezbedni i to je to", rekla je.

Srbiji nedostaje jedna važna analiza koja bi se dnevno prezentovala javnosti, smatra dr Dragan Delić.

"Nedostaje nam izveštaj epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje u kojem bi pisalo koliko se inficiranih zarazilo na okupljanjima, svadbama, u porodici, školi, klubovima, pa bi se videlo gde je glavni problem i onda bismo u tom pravcu delovali", istakao je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Da li će propusnice posle 22h imati efekta?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon pozdravio je nove mere, ali je izrazio mišljenje da one neće biti dovoljne i da je trebalo da se uvedu još u julu.

"Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. Govorim o prodavnicama, tržnim centrima, restoranima kafićima, a da nakon toga rade samo lokali za namirnice, lekove i gorivo. Uz to da bude zabrana javnog okupljanja posle 17h i da se snažno radi na vakcinaciji", rekao je Kon za TV Prva.

Bitno je da je, ističe on, urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i Komunalne policije koje će raditi na kontroli. Dodao je da je medicinski deo kriznog štaba insistirao da javno bude objavljeno ko krši novu meru, jer na taj način poštovanje mere predstavlja moralnu obavezu.

Epidemiolog je dodao da je pomalo skeptičan po pitanju da li će se uskoro videti prvi efekti uvođenja kovid propusnica jer će se koristiti samo posle 22 sata. On smatra da će loša epidemijska situacija možda dalje da se pogorša u naredne dve nedelje.

"Mi imamo situaciju da je pred nama sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada", upozorava Kon.

Imamo li dovoljno inspektora?

Iako su sve inspekcije zajedno sa Komunalnom policijom uključene u proveru ugostiteljskih objekata, to je sigurno nedovoljno da bi se svako mesto moglo proveriti.

Međutim, u razgovoru za Euronews Srbija, epidemiolog Tiodorović kaže da je za svaki ugositeljski objekat zadužen prvenstveno njegov vlasnik što znači da svi treba da se ponašaju kao da će svakog trenutka ući inspekcija.

"Tamo gde nema kovid redara, odgovoran je vlasnik. Ako naiđe kontrola, nema raspravljanja - kazna ide na račun vlasnika, pa neka razmisli da li će imati kovid redara ili ne", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija