Društvo

Ovog vikenda kontrola, od ponedeljka kažnjavanje zbog neprimenjivanja odluke o kovid propusnicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2021

-

15:08

Ovog vikenda kontrola, od ponedeljka kažnjavanje zbog neprimenjivanja odluke o kovid propusnicama
Ovog vikenda kontrola, od ponedeljka kažnjavanje zbog neprimenjivanja odluke o kovid propusnicama - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Primena najnovije mere po kojoj su neophodne kovid propusnice za ugostiteljske objekte u zatvorenom delu posle 22 sata počinje u subotu, ali će izricanje kazni početi od ponedeljka, 25. septembra, dogovoreno je na sastanku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa nadležnim službama, potvrđeno je za Euronews Srbija. 

U subotu i nedelju će, kako je najavljeno, sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili kako sistem funkcioniše u praksi. 

Ova odluka daće dodatno vreme ugostiteljima za prilagođavanje na primenu kovid sertifikata. Na sastanku je bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere.

Današnjem sastanku sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić. 

"Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana", saopšteno je iz Vlade. 

Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinim koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida. 

Šta podrazumevaju kovid propusnice

Krizni štab je prelomio da se od subote, 23. oktobra, uvedu kovid propusnice u Srbiji. Bez potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnom testu na virus korona posle 22 sata neće moći da se uđe u ugostiteljske objekte – kafiće, restorane, barove.

To znači da će i za sve vrste proslava - svadbe, rođendane, krštenja biti potrebni kovid sertifikati ili da se slavlje završi do 22 sata. 

Kovid propusnice kontrolisaće kovid redari, a kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe oni će uz propusnicu da traže i lični dokument sa slikom kako bi utvrdili identitet. 

One će biti u elektronskom obliku ili papirne. Kovid propusnicu već imaju oni koji su vakcinisani. Dovoljno je da na ulazu u lokal pokažu potvrdu koju du dobili nakon druge, odnosno treće doze vakcine. Da bi sertifikat bio validan od druge doze ne sme da prođe više od 210 dana - sedam meseci. Ukoliko prođe sedam meseci, a niste primili treću dozu potvrda nije ispravna.

Kovid propusnica je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Možete računati da imate kovid propusnicu i ukoliko ste preležali kovid prethodnih 210 dana, sedam meseci.

Kovid redari će skenirati QR kod na potvrdi i tako kontrolisati da li je propusnica validna. Osim u papirnom obliku kovid propusnice mogu biti i u digitalnom obliku, a elektronska potvrda se dobija preko portal eUprava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija