Društvo

Kon: Nedovoljne i zakasnele mere Kriznog štaba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2021

-

09:38

Kon: Nedovoljne i zakasnele mere Kriznog štaba
Kovid propusnice - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP/Adrienne Surprenant, Laurent Gillieron, Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon pozdravlja nove mere, odnosno uvođenje kovid propusnica, ali smatra da one neće biti dovoljne i da je trebalo da se uvedu još u julu. 
Sličnog je stava i Vladica Ilić, pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava koji smatra da je "država je izgubila dva meseca da nešto uradi i suzbije epidemiju, vreme će sada pokazati koliko je efikasno uvođenje kovid propusnica na ovaj način".

Kon ističe da je medicinski deo Kriznog štaba imao zahtevao oštrije mere.

"Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. Govorim o prodavnicama, tržnim centrima, restoranima kafićima, a da nakon toga rade samo lokali za namirnice, lekove i gorivo. Uz to da bude zabrana javnog okupljanja posle 17 i da se snažno radi na vakcinaciji", rekao je Kon za TV Prva.

Dodao je da će se kovid propusnice prvenstveno primenjivati u ugostiteljskim objektima, pre svega u noćnim klubovima. Potrebno je samo skeniranje QR koda koji se nalazi na dokumentu.

Bitno je da je, ističe on, urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i komunalne policije koje će raditi na kontroli. Dodao je da je medicinski deo kriznog štaba insistirao da javno bude objavljeno ko krši novu meru, jer na taj način poštovanje mere predstavlja moralnu obavezu.

Kada će se videti efekti kovid propusnica?

Epidemiolog je dodao da je pomalo skeptičan po pitanju da li će se uskoro videti prvi efekti uvođenja kovid propusnica, jer će se koristiti samo posle 22 sata. On smatra da će loša epidemiološka situacija možda dalje da se pogorša u naredne dve nedelje.

"Mi imamo situaciju da je pred nama sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada", upozorava Kon.

Naglasio je da se virus "spustio" u populaciju školskog uzrasta, a kao posledicu toga sada ima i dece na respiratoru. 

"Vidi se da u svakodnevnom testiranju 20 odsto pozitivnih su ljudi ispod 20 godina. Zato smatram da je dobro postavljeno pitanje da li da se uvede onlajn nastava", podvlači član Kriznog štaba.

"Podaci kažu da se deca pre svega zaražavaju od svojih roditelja i donose u škole", kazao je.

Motor svake epidemije, kako kaže Kon, su kolektivi – sportski, radni, slavlja, svadbe, gde se virus ubrzano širi. 

Vladica Ilić za Euronews Srbija o kovid propusnicama: Ko smatra da je diskriminisan, može podneti žalbu Ustavnom sudu

Svako ima pravo da misli da je diskriminisan, zbog toga može uloži žalbu Ustavnom sudu, navodi za Euronews Srbija Vladica Ilić, pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava nakon odluke Kriznog štaba o uvođenju kovid propusnica.

Euronews Srbija

Ilić navodi da diskriminacija predstavlja "različito postupanje prema ljudima koji se nalaze u istim ili relativno sličnim situacijama ili istovetno ponašanje prema onima koji se nalaze u različitim situacijama". Kako objašnjava, tu treba uključiti i medicinski aspekt, gde je sada već pokazano da oni koji su se vakcinisali ili preležali virus imaju značajno manje šanse za zaražavanje.

"U svakom slučaju, svako ima pravo da misli da je diskriminisani. Ako je tako, može da podnese zahtev za ocenu ustavnosti ove odluke Ustavnom sudu", navodi Ilić.

Nakon sednice Kriznog štaba koja je održana u utorak, odlučeno je da se kovid propusnice uvedu od subote, a primenjivaće se svakoga dana od 22 sata. Bez potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnom testu na virus korona posle tog vremena neće moći da se uđe u ugostiteljske objekte – kafiće, restorane, barove.

Ilić smatra da je "država je izgubila dva meseca da nešto uradi i suzbije epidemiju, vreme će sada pokazati koliko je efikasno uvođenje kovid propusnica na ovaj način".

Kako kaže, i tokom dana postoje događaji koji su rizični kada je širenje virusa korona u pitanju, ali da će se tek nakon određenog vremena pokazati koliko je uspešna mera korišćenja kovid propusnica u kasnim večernjim satima.

"I tokom dana imate dešavanja koja su takođe rizična, svadbe, zbijena sedenja u kafiću, javna okupljanja, vreme će pokazati kakve će rezultate dati", navodi Ilić i dodaje da su skoro sve evropske zemlje uvele neki vid kovid propusnica kao meru suzbijanja epidemije.

On je istakao da je važno da se ova mera zaista kontroliše i sprovodi jer se, kako smatra, dosta kasnilo sa uvođenjem.

"Kako će se to sprovoditi u praksi, videćemo. Trebalo bi rigorozno da se kontroliše jer ove mere služe da se poboljša stanje. Mi smo razmišljali da pokrenemo neke međunarodne mehanizme ako država ne preduzme mere protiv širenja epidemije, jer ona ima odgovornost da postupi", rekao je Ilić.

On je istakao da bi država trebalo po zakonu da reguliše i nadležnosti određenih organa koji će učestvovati u kontroli sprovođenja mera. Dodaje i da je potrebno da se građani što više informišu o ozbiljlnosti posledica koje nosi kovid 19 kako bi ozbiljnije shvatili situaciju u kojoj se nalazimo.

"Beogradski centar za ljudska prava će početi da objavljuje rezultate istraživanja na ove teme. Recimo, koliko su lekari žrtve podneli, rezultati su jako loši i javnosti nedostaju svi ti rezultati da shvate da to nije neka laka bolest", zaključio je Ilić.

Kontrola kovid propusnica

Podsetimo, kako je saopšteno nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Srbiji, kovid propusnice kontrolisaće kovid redari, a kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe oni će uz propusnicu da traže i lični dokument sa slikom kako bi utvrdili identitet. 

One će biti u elektronskom obliku ili papirne. Kovid propusnicu već imaju oni koji su vakcinisani. Dovoljno je da na ulazu u lokal pokažu potvrdu koju du dobili nakon druge, odnosno treće doze vakcine. Da bi sertifikat bio validan od druge doze ne sme da prođe više od 210 dana - sedam meseci. Ukoliko prođe sedam meseci, a niste primili treću dozu potvrda nije ispravna.

Kovid propusnica je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Možete računati da imate kovid propusnicu i ukoliko ste preležali kovid prethodnih 210 dana, sedam meseci.

Kovid redari će skenirati QR kod na potvrdi i tako kontrolisati da li je propusnica validna. Osim u papirnom obliku kovid propusnice mogu biti i u digitalnom obliku, a elektronska potvrda se dobija preko portal eUprava.

Za strance potrebno je da imaju EU digitalni kovid sertifikat ili digitalni kovid sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju sertifikata.

Komentari (0)

Srbija