Društvo

Sve o kovid propusnicama - kako će funkcionisati, ko će kontrolisati i legitimisati građane i druge dileme

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/10/2021

-

15:36

Sve o kovid propusnicama - kako će funkcionisati, ko će kontrolisati i legitimisati građane i druge dileme
Sve o kovid propusnicama - kako će funkcionisati, ko će kontrolisati i legitimisati građane i druge dileme - Copyright Tanjug/Sava Radovanović/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Krizni štab je prelomio da se od subote, 23. oktobra, uvedu kovid propusnice u Srbiji. Bez potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativnom testu na virus korona posle 22 sata neće moći da se uđe u ugostiteljske objekte – kafiće, restorane, barove.

To znači da će i za sve vrste proslava - svadbe, rođendane, krštenja biti potrebni kovid sertifikati ili da se slavlje završi do 22 sata. 

Kovid propusnice kontrolisaće kovid redari, a kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe oni će uz propusnicu da traže i lični dokument sa slikom kako bi utvrdili identitet. 

One će biti u elektronskom obliku ili papirne. Kovid propusnicu već imaju oni koji su vakcinisani. Dovoljno je da na ulazu u lokal pokažu potvrdu koju du dobili nakon druge, odnosno treće doze vakcine. Da bi sertifikat bio validan od druge doze ne sme da prođe više od 210 dana - sedam meseci. Ukoliko prođe sedam meseci, a niste primili treću dozu potvrda nije ispravna.

Kovid propusnica je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Možete računati da imate kovid propusnicu i ukoliko ste preležali kovid prethodnih 210 dana, sedam meseci.

Kovid redari će skenirati QR kod na potvrdi i tako kontrolisati da li je propusnica validna. Osim u papirnom obliku kovid propusnice mogu biti i u digitalnom obliku, a elektronska potvrda se dobija preko portal eUprava.

Za strance potrebno je da imaju EU digitalni kovid sertifikat ili digitalni kovid sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju sertifikata.

Kontrola inspekcija i komunalne milicije

Primenu mere i kontrolu da li se sprovode kovid propusnice u ugostiteljskim objektima kontrolisaće sve inspekcije, komunalna milicija.

Lekari iz medicinskog dela Kriznog štaba tražili su da se one uvedu još tokom leta, kada je epidemiološka situacija bilo mnogo povoljnija. Tvrde, da bi to smanjilo širenje virusa, ali i pospešilo vakcinaciju.

Neka vrsta probnog balona, bili su brojni festivali koji su organizovani letos. Prvi je bio EXIT, a na Petrovaradinsku tvrđavu mogli su da uđu samo posetioci koji imaju potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test – PCR ili antigenski. Uz iste mere organizovani su i ostali festivali – Bir fest, Nišvil, Guča...

Iskustva zemalja koje su uvele kovid propusnice pokazala su da je kovid propusnice teško kontrolisati i da su zloupotrebe česte. Donosioci odluka u Srbiji imali su dilemu da li kovid sertifikat treba da ima sliku (što bi smanjilo mogućnost zloupotrebe) ili ne.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović bio je izričit da fotografije ne mogu da se koriste iz postojećih baza podataka, poput baza MUP-a za lične karte, pasoše.

"Fotografije za lične karte, pasoše uzete za jednu svrhu i da njihova obrada u drugu svrhu ne bi bila zakonita", rekao je Marinović za Euronews Srbija.

Postojala je i opcija da kovid sertifikati imaju sliku, poput BudPlus karte, ali to bi usporilo njihovo uvođenje.

Zbog toga je prelomljeno da uz kovid propusnice, kovid redari na ulazu traže i lični dokument na uvid.

Euronews Srbija

Ograničen je broj ljudi koji mogu da legitimišu građane. Po postojećem zakonu to može da radi policija, komunalna milicija, inspekcija. Međutim, ima još situacija u kojima su napravljeni izuzeci, te tako po Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama karte za utakmice visokog rizika ne mogu da kupe maloletna lica. Blagajnici na stadionima u tim situacijama mogu tražiti ličnu kartu na uvid.

Na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biće doneta posebna uredba kojom se daje kovid redaru ovlašćenje da može da traži lični document na uvid.

Marinović kaže da propusnice, koje se uvode u ugostiteljske objekte, ne zadiru u osnovna ljudska prava.

"Bitno da njiho posedovanje nije neophodno za osnovna prava- pravo na rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje. Ovo je vid pozitivne diskriminacije, jer niko ne mora da ide u ugostiteljske  objekte. Ovo nije u koliziji sa Ustavom", rekao je on.

Napominje da će glavna dobit od njihovog uvođenja biti povećanje broja vakcinisanih i da se to već moglo videzti u zemljama koje su ih uvele.

Kovid propusnice u drugim zemljama

Kovid propusnice već su uvedene u mnogim evropskim zemljama, ali i zemljama u regionu. Većina stanovništva odobrava njihovo uvođenje, ali ima i onih koji se protive te su na ulicama u Francuskoj, Italiji, Grčkoj česti protesti.

U Francuskoj su obavezne od jula u kafićima, zoološkim vrtovima, bibliotekama, pozorištu, bioskopima, noćnim klubovima, kockarnicama, muzejima, zabavnim parkovima, turističkim brodovima, hotelima, odmaralištima, kampovima.

I u Grčkoj je nemoguće ući u bioskopsku salu, pozorište, muzej, teretanu bez kovid propusnice. Sertifikat je potreban i za putovanja autobusom, vozom, avionom.

Hiljade građana na ulicama nije sprečilo Italiju u uvođenju kovid propusnica pri ulasku u sve zatvorene javne prostore, ali i u javnom saobraćaju.

Propusnice su uvele i Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija. Imaju ih Austrija, Belgija, Kipar, Danska, Portugalija, Irska, Luksemburg, Nemačka, Mađarska, Švajcarska, Australija...

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija