Evropa

Protest protiv kovid propusnica u Trstu, policija vodenim topovima i suzavcem rasterivala demonstrante

Komentari

Autor: Jutarnji, France24

18/10/2021

-

20:56

Protest protiv kovid propusnica u Trstu, policija vodenim topovima i suzavcem rasterivala demonstrante
Protest protiv kovid propusnica u Trstu, policija vodenim topovima i suzavcem rasterivala demonstrante - Copyright EPA/PAOLO GIOVANNINI

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska policija upotrebila je u danas vodene topove i suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulaz u luku u Trstu, u okviru protesta protiv vladine odluke o uvođenju obavezne kovid propusnice, koje su odnedavno neophodne i za odlazak na posao.

Kovid propusnice su stupile na snagu u petak, 15. oktobra, a iako ih podržava većina Italijana, zemlje koja je na početku pandemije imala drastično visoke brojke preminulih od posledica kovida 19, one su izazvale i negodovanje jednog dela javnosti, koje se prelilo na ulice italijanskih gradova.

Zbog toga je i danas nekoliko stotina ljudi blokiralo pristup ulazu u najveću trgovačku luku, prenosi Jutarnji list.

Italjanska novnska agencija AGI izvestila je da protivnici kovid propusnica od petka negoduju protiv ovog dokumenta, za čije je dobijanje potreban dokaz o vakcinaciji, negativan test na koronu ili potvrda da je virus preležan.

"Ostajemo ovde. Nećemo da odustanemo", rekao je, između ostalog, Stefano Puzer, jedan od učesnik.

Nacionalno udruženje italijanske štampe Ašostampa saopštilo je da su demonstranti danas pretili i novinarima i osudili taj čin. Udurženje italijanske štampe ističe svoju solidarnost sa kolegama i ukazuje da su “napadi na novinare u stvari atak na slobodu izražavanja i informisanja koju garantuje član 21 italijanskog Ustava”.

Podsetimo, italjanska vlada odlučila je da uvede kovid propusnice jer, kako su tada naveli, žele da zaštite svoje radnike od širenja koronavirusa. Prema novim pravilima, radnici ne mogu na posao ukoliko je ne poseduju, u suprutnom mogu da plate kaznu koja se kreće do 1.500 evra kao i da ostanu bez plate.

"France24" prenosi da je većina Italijana ipak podržala ovu odluku, ali da je manjina, koja ovo negoduje, "jako glasna" i izlazi na ulice kao se dogodilo i u Trstu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa