Evropa

Veliki protest u Rimu, sindikati traže zabranu neofašističkih grupa

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

18:23

Veliki protest u Rimu, sindikati traže zabranu neofašističkih grupa
Veliki protest u Rimu, sindikati traže zabranu neofašističkih grupa - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Najveći italijanski radnički sindikati okupili su se danas u Rimu i pozvali vladu da raspusti neofašističke grupe umešane u prošlonedeljne nasilne proteste protiv kovid 19 zdravstvenih propusnica.

Pojedine grupe su probile policijske snage kako bi došle do premijerove kancelarije, dok su druge prokrčile put do sedišta najvećeg italijanskog sindikata CGIL, preneo je Rojters.

Mnogi od okupljenih koji su prisustvovali današnjem skupu mahali su crvenom zastavom CGIL-a dok su marširali od dela grada u blizini glavne stanice do centralnog trga San Ðovani tokom sunčanog popodneva.

Glavni italijanski sindikati CGIL, CISL i UIL pozvali su vladu da raspusti neofašističke i neonacističke grupe, na skupu čiji je slogan bio "Ne fašizmu i nasilju, da radu, sigurnosti i pravima".

"Tražimo konkretne radnje, a ne samo brbljanje. Vreme je da država pokaže svoju demokratsku snagu u sprovođenju zakona i ustava", rekao je sa pozornice generalni sekretar CGIL-a Mauricio Landini.

Organizatori su procenili da je na skupu učestvovalo između 50.000 i 60.000 ljudi, dok je čelnik CISL-a Pjerpaolo Bombadieri rekao da ih je bilo čak 100.000.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa