Evropa

Britanski ministar zdravlja: Za sada bez vraćanja mera, sve zavisi od vakcinacije

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

21:21

Britanski ministar zdravlja: Za sada bez vraćanja mera, sve zavisi od vakcinacije
Vakcinacija - Copyright AP/Victoria Jones

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid usprotivio se danas pozivima lekara da se vrate stroga ograničenja kako bi se zaustavio rastući talas infekcije kovid-19, ali je upozorio da će mere biti vraćene ako se stanovništvo ne odazove pozivu za vakcinaciju.

Britanski lekari su izrazili zabrinutost da bi povećanje broja pacijenata koji se hospitalizuju zbog kovid 19, u kombinaciji sa pritiscima na Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) zbog sezonskih virusa, mogli da dovedu bolnice do nemogućnosti da se nose sa dugim listama čekanja i da normalno funkcionišu, prenosi Rojters.

Direktorka britanske Agencije za zdravstvenu bezbednost Dženi Haris saopštila je da je broj infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva veliki i da se kreće u pogrešnom smeru sa približavanjem zime.

AP/Matt Dunham

Sadžid DŽavid

Britanija je u utorak prijavila 223 nova smrtna slučaja od kovid-19, što je najveći dnevni broj od marta, a broj novih slučajeva je najveći u Evropi, sa skoro 50.000 prijavljenih infekcija u toku jučerašnjeg dana.

Vladin plan je da se osloni na vakcine i lekove kako bi ograničio uticaj virusa ove zime, umesto da ponovo uvede ograničenja ili stroga zaključavanja, kojima su već tri puta zatvarane privredne aktivnosti.

Plan B - rad od kuće i nalog za vakcinaciju

Ministar zdravlja je upozorio da je potrebno da se 5 miliona ljudi starijih od 16 godina koji nisu primili vakcinu imunizuje, a oni koji su već vakcinisani moraju da dobiju dodatnu dozu kada im se ponudi, a u suprotnom bi bio donet "plan B", koji uključuje ograničene mere, poput naredbe za nošenje maske, rada od kuće i naloga za vakcinaciju.


DŽavid je naveo i da bi nove infekcije mogle dostići 100.000 slučajeva dnevno i ponovio da pandemija nije gotova, a upozorio je da Britanija gubi tlo u naporima da prevaziđe korona virus vakcinacijom.

Britanija ima osmi najveći broj smrtnih slučajeva u svetu od kovid-19, sa 139.000 umrlih, a takođe je i brzo započela svoj program vakcinacije pa je premijer Boris DŽonson ukinuo skoro sva ograničenja u Engleskoj, uključujući mere socijalnog distanciranja i maske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa