Fokus

Državni udar u Sudanu: Ubijene dve osobe, raspuštena vlada, premijer uhapšen

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

12:56

Državni udar u Sudanu: Ubijene dve osobe, raspuštena vlada, premijer uhapšen
Državni udar u Sudanu: Ubijene dve osobe, raspuštena vlada, premijer uhapšen - Copyright Tanju AP/New Sudan NNS via AP, AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući vladajućeg Suverenog saveta u Sudanu general Abdel-Fatah Burhan proglasio je vanredno stanje u zemlji i raspustio prelazni Suvereni savet i vladu, nekoliko sati nakon što su njegove snage uhapsile premijera Abdala Hamdoka i druge vladine zvaničnike.

Burhan je najavio da će izbori u Sudanu biti održani u julu 2023. godine, a da će do tada na čelu zemlje biti nova tehnička vlada.

On je, obraćajući se putem televizije, saopštio da raspušta vladajući Suvereni savet, kao i vladu predvođenu Hamdokom. Burhan je rekao da su sukobi među političkim frakcijama podstakli vojsku da interveniše u zemlji, prenosi AP.

Naveo je i da je privremeno obustavljen rad radne grupe za borbu protiv korupcije.

Da je Burhan izveo vojni puč, saopštilo je i sudansko Ministarstvo informisanja reagujući na njegovo proglašavanje vanrednog stanja i raspuštanje vlade. U pitanju je jedno od retkih vladinih tela koje još komentariše situaciju u Sudanu nakon hapšenja premijera, preneo je Rojters.

Dve osobe ubijene, 80 ranjeno

Sudanski lekarski komitet saopštio je da su dve osobe ubijene nakon što su bezbednosne snage zapucale ka okupljenim ljudima na ulicama nakon današnjeg državnog udara, dok je 80 osoba ranjeno.

Demonstranti su prethodno prošli barikade i ušli u ulicu koja okružuje sedište vojske u Kartumu, prenela je televizija Al-Džazira.

Sudanski premijer Abdala Hamdok premešten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, navelo je sudansko Ministarstvo informisanja.

Tanjug AP/New Sudan NNS via AP

 

Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka, izjavila su tri izvora.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savet, ali su ove dve grupe javno u sukobu.

Kako je došlo do puča?

Vojni puč u Sudanu posledica je nepoverenja između vojske i civilnih lidera, koji dele vlast od avgusta 2019. godine, nakon svrgavanja predsednika Omara el-Bašira ranije te godine, piše BBC.

El-Bašira je svrgnula s vlasti vojska, ali su masovni ulični protesti bez presedana primorali generale da ispregovaraju plan koji je imao za cilj prelazak na demokratsku vladu.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savet, ali su ove dve grupe javno u sukobu.

Vojska je, pre nego što je dogovorena demokratska tranzicija, otvorila u junu 2019. godine vatru na učesnike protesta u prestonici Kartumu, a tom prilikom ubijeno je 87 ljudi.

Tenzije u zemlji pogoršale su se nakon neuspešnog pokušaja puča prošlog meseca.

Proteklih nekoliko nedelja u zemlji su održani protesti u kojima se tražilo od vojske da preuzme vlast, kao i velike demonstracije tokom kojih je iskazana podrška premijeru.

Učesnici protesta naklonjeni vojsci optužili su vladu da nije uspela da oživi nacionalno bogatstvo, u vreme kada su sve prisutnije nestašice hleba.

I potezi Hamdoka usmereni ka reformi ekonomije, koji uključuju smanjenje subvencija za gorivo, pokazali su se među pojedincima kao nepopularni.

Komentari (0)

Svet