Fokus

Tokio izrazio zabrinutost Rusiji i Kini zbog vojnih akcija

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

07:54

Tokio izrazio zabrinutost Rusiji i Kini zbog vojnih akcija
Tokio izrazio zabrinutost Rusiji i Kini zbog vojnih akcija - Copyright Tanjug AP/Kantaro Komiya

veličina teksta

Aa Aa

Tokio je izrazio zabrinutost Moskvi i Pekingu diplomatskim kanalima zbog nedavnog zajedničkog prolaza ruske i kineske mornarice kroz moreuze Cugaru i Osumi.

Ministar spoljnih poslova Tošimitcu Motegi saopštio je na konferenciji za novinare da je prolaz ruskih i kineskih brodova kroz Cugaru i Osumi moreuz, prvi takav slučaj, kao i da se pažljivo prate akcije Moskve i Pekinga u blizini Japana, a da je preko diplomatskih kanala izražena zabrinutost obema stranama, prenosi TASS.

Japanski visoki diplomata je istakao da će Tokio nastaviti aktivne razgovore sa Moskvom o raznim temama, uključujući i teritorijalno pitanje.

Grupa od 10 ratnih brodova Kine i Rusije prošla je kroz uski prolaz koji razdvaja najveća japanska otoka Honšu i Hokaido, saopštilo je ranije ministarstvo odbrane u Tokiju.

Ovo je prvi put da je Japan, koji pomno prati vojne manevre u svom okruženju, potvrdio prolaz kineskih i ruskih ratnih brodova koji zajedno plove kroz moreuz Čugaru, koji odvaja Japansko more od Pacifika.

Rusija i Kina održale su od 14. do 17. oktobra zajedničke pomorske vežbe u Japanskom moru u okviru vojne saradnje u kojoj su bili angažovani ratni brodovi dve zemlje uz podršku ruske Pacifičke flote.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet