Fokus

Borelj izrazio podršku svrgnutom premijeru Sudana

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

19:46

Borelj izrazio podršku svrgnutom premijeru Sudana
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je danas na svom Tviter nalogu da je razgovarao sa svrgnutim sudanskim premijerom Abdalom Hamdokom i da je izrazio podršku "povratku Sudana na put tranzicije koju predvodi civilna vlada kao jedinom putu napretka".

Hamdok, bivši ekonomista Ujedinjenih nacija, uhapšen je u ponedeljak zajedno sa mnogim vladinim zvaničnicima i političkim ličnostima nakon što je vojska preuzela vlast od prelazne vlade, ali je u međuvremenu pušten na slobodu, prenosi Rojters.

Radnici u sudanskoj državnoj naftnoj kompaniji Sudapet najavili su danas da će se pridružiti nacionalnom pokretu građanske neposlušnosti koji su oformili sindikati kao odgovor na voijni udar i rušenje vlade.

Objavljen je i raspored barikada za demonstracije koji bi trebalo da rezultiraju, kako je navedeno "maršom miliona ljudi" u subotu.

Sudanske snage bezbednosti uhapsile su danas još trojicu istaknutih prodemokratskih ličnosti u trenutku pojačanog međunarodnog pritiska na vojsku da odustane od puča koji preti da zaustavi demokratsku tranziciju u toj zemlji započetu nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokratskog vladara Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade 2019. godine tokom narodne pobune.

Komentari (0)

Svet