Fokus

Ne smiruju se tenzije zbog pakta AUKUS: Curenje privatnih Makronovih poruka dodatno zaoštrilo odnose Pariza i Kanbere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Politico

03/11/2021

-

22:23

Ne smiruju se tenzije zbog pakta AUKUS: Curenje privatnih Makronovih poruka dodatno zaoštrilo odnose Pariza i Kanbere
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I više od mesec dana nakon što je na svetlost isplovalo osnivanje novog bezbednosnog pakta između Velike Britanije, SAD i Australije (AUKUS), čime je postojeći dogovor za pomorsku industriju Francuske i Australije iznenada prekinut, tenzije između Pariza i Kanbere i dalje se nisu smirile. Nakon održavanja samita u Rimu i Glazgovu, dve zemlje su ušle u novu rundu sukoba, a kao poslednja u nizu odjeknula je vest da su australijske vlasti odlučile da objave privatne tekstualne poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo rekao da su odnosi dve zemlje na "najnižem nivou bez presedana". On je na taj način osudio potez australijske vlade da objavi privatne poruke Makrona. 

Uz to, odnosi su dodatno zaoštreni i na nedavno održanom samitu G20 i Rimu, te klimatskom samitu u Glazgovu, gde je Makron rekao da ga je australijski premijer lagao u vezi sa australijskim planovima sa SAD i Velikom Britanijom.

"Curenje" Makronove poruke

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo osudio je potez australijske vlade da objavi privatne tekstualne poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona. On je takav potez okarakterisao kao najnoviju "najnižu tačku bez presedana", navodeći da će to izazvati i zabrinutost kod drugih svetskih lidera da bi reči koje su izrekli mogle da budu iskorišćene kao "oružje" protiv njih, prenosi britanski "Gardijan".

Ambasador Tebo je rekao da je "curenje" tekstualne poruke francuskog predsednika nazadovanje "u smislu istine i poverenja" i da bi bilo "tužno" ako je ovo odgovor australijske vlade na zahtev Francuske za konkretnim akcijama za razrešavanje ovog spora.

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas novinarima u Dubaiju da se "nikada neće izviniti" zbog otkazivanja francuskog ugovora o isporuci podmornica koje "neće obaviti posao koji Australija treba da uradi". Morison nije osporio tvrdnju da je njegova kancelarija pustila tekstualnu poruku, ali je samo rekao: "Tvrdnje su iznete i te tvrdnje su opovrgnute. Ono što je sada potrebno je da nastavimo dalje".

Neobično curenje direktne prepiske između dva svetska lidera dogodilo se u utorak, pošto su obe zemlje nastavile svađu oko otkazivanja narudžbine 12 podmornica od francuskog odbrambenog izvođača "Naval Group", a Pariz je i dalje besan zbog, kako kaže, nedostataka prethodnog upozorenja. 

"Da li da očekujem dobre ili loše vesti za naše zajedničke ambicije", navodi se u procureloj SMS poruci, preneo je Dejli Telegraf. Poruka je datirana 48 sati pre australijske objave o kupovini nuklearnih podmornica od SAD.

Tanjug/AP/Andy Buchanan

 

Nesporazum između dve zemlje zaoštren je na najvišem nivou protekluh nekoliko dana tokom samita. Uputan u nedelju u Rimu da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio: "Ne mislim, znam".

Sledećeg dana u Glazgovu, Morison je uzvratio, osuđujući uvrede. Navodno je pokušao da pozove Makrona pre objave novog sporazuma, ali nije dobio odgovor. Prema izveštajima francuskih medija, Makronov telefon je zvonio tokom nedeljnog Saveta ministara, kojim on predsedava, zbog čega je bio nedostupan.

Inače, ranije ove nedelje Makron se sastao u Glazgovu i sa bivšim premijerom Australije Malkolmom Turbulom, preneo je Le Mond. On je bio premijer kada je sklopljen originalni sporazum između Francuske i Australije 2016. pre nego što je na njegovu poziciju došao Morison 2018, nekadašnji ministar finansija.

"O, slagao me je u mnogo situacija. Mislim ima samo nekoliko primera u mojoj knjizi, ali Skot je uvek imao reputaciju nekoga ko govori laži", rekao je Turbul na pitanje u vezi sa njegovim naslednikom, prenosi "Politiko".

Amerika bila "nespretna"

Na marginama samita u Rimu francuski predsednik sastao se sa američkim liderom Džoom Bajdenom i tom prilikom je Bajden rekao da su u Vašingtonu bili "nespretni" kada nisu saopštili Francuskoj za bezbednosni pakt AUKUS.

"Da iskoristim engleski izraz, ono što smo uradili bilo je nespretno. Nije bilo urađeno u pravom maniru", rekao je Bajden, preneo je "Njujork post".

On je, takođe, rekao da je bio pod utiskom da se određene stvari koje su se desile, zapravo nisu dogodile.

"Bio sam pod utiskom da je Francuska bila obaveštena (o AUKUS-u) odavno. Iskreno, nisam znao da niste bili obavešteni", rekao je Bajden Makronu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u okviru samita G20 u Rimu pomogao da se obnovi poverenje između dve savezničke zemlje nakon nesuglasica.

Šta je AUKUS?

Velika Britanija, SAD i Australija objavile su sredinom septembra osnivanje posebnog bezbednosnog pakta kako bi delile naprednu odbrambenu tehnologiju. Partnerstvo će Australiji prvi put dozvoliti da gradi nuklearne podmornice. 

U okviru partnerstva, koje su najavili američki predsednik Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i australijski premijer Skot Morison, Sjedinjene Države i Velika Britanija će Australiji pružiti tehnologiju i mogućnosti za razmeštanje podmornica na nuklearni pogon.

Tanjug/AP/Thiep Van Nguyen II/U.S. Navy

 

"Svi razumemo potrebu da se obezbedi mir i stabilnost u Indopacifiku na duže staze. Moramo biti sposobni da odgovorimo na trenutnu stratešku situaciju u regionu, jer budućnost naših nacija i svet zavisi od toga da Indopacifik bude otvoren i slobodan", rekao je predsednik SAD Džozef Bajden. 

Francuska je odmah izrazila nezadovoljstvo jer je Australija time raskinula ugovor o nabavci podmornica da bi dobila one na nuklearni pogon od novih partnera.

"Ovo je kao da vam neko zabode nož u leđa. Izgradili smo odnos poverenja sa Australijom, i to poverenje je iznevereno. Ljut sam, pun gorčine zbog kršenja našeg ugovora. To se ne radi među saveznicima, posebno kad znamo da smo pre potpisivanja o njemu pregovarali dve godine", istakao je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan. 

Komentari (0)

Svet