Fokus

Jemen: U borbama koalicije i Huta u poslednja dva dana poginulo najmanje 200 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

22:55

Jemen: U borbama koalicije i Huta u poslednja dva dana poginulo najmanje 200 ljudi
Jemen: U borbama koalicije i Huta u poslednja dva dana poginulo najmanje 200 ljudi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 200 boraca ubijeno je u sukobima između jemenskih vladinih snaga i pobunjenika Huta u i oko strateške centralne provincije Marib u poslednja dva dana, saopštili su danas bezbednosni zvaničnici sa obe strane.

Većina žrtava pripada snagama Huta, koje su nedavno zauzele od vladinih snaga većinu od 14 okruga ove provincije, i u ovim sukobima ranjeno je na stotine ljudi, prema zvaničnicima koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašćeni da obaveštavaju medije.

Saudijska televizija Al-Hadat prenela je saopštenje koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, koja je potvrdilla da su njihove trupe izvele 25 vojnih napada na ispostave Huta u provinciji Marib u protekla 24 sata i da je u njima ubijeno 115 pobunjenika.

Huti godinama pokušavaju da preuzmu Marib koji je bogat naftom kako bi upotpunili svoju kontrolu nad severnom polovinom Jemena, a poslednjih dana napreduju ka glavnom gradu pokrajine, koji takođe nosi ovo ime.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od 2014. godine, kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje, primoravši međunarodno priznatu vladu da pobegne na jug, a zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat u martu 2015, uz podršku SAD kako bi pokušala da vrati vladu na vlast.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet