Fokus

Siročići u Severnoj Koreji rade u rudnicima, vlasti tvrde "da volontiraju iz ljubavi prema partiji"

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

16:42

Siročići u Severnoj Koreji rade u rudnicima, vlasti tvrde "da volontiraju iz ljubavi prema partiji"
Siročići u Severnoj Koreji rade u rudnicima, vlasti tvrde "da volontiraju iz ljubavi prema partiji" - Copyright EPA/ KCNA

veličina teksta

Aa Aa

Državni mediji u Severnoj Koreji prenose da se deca bez roditelja u ovoj zemlji dobrovoljno prijavljuju za rad u državnim rudnicima i na poljoprivrednim dobrima, prenosi BBC.

Kako izveštava državna novinska agencija KCNA, oko 700 dece "u cvetu mladosti, odvažno i mudro" je izabralo da radi za državu.

Nije objavljeno koliko godina ova deca imaju, ali, sudeći po fotografijama, u pitanju su tinejdžeri.

Grupe za zaštitu ljudskih prava već dugo optužuju Sjevernu Koreju da koristi decu za prisilni rad, a tamošnje vlasti uporno negiraju ove tvrdnje.

Agencija KCNA je objavila da je "na desetine siročadi pohrlilo u rudarski kompleks za eksploataciju uglja u području Čonaj, kako bi ispoštovali zakletvu da državi vrate milioniti deo ljubavi koju im je partija dala".

BBC navodi i da su još u februaru pisali o tome kako se generacije južnokorejskih ratnih zarobljenika koriste kao roblje u severnokorejskim rudnicima.

Pretpostavlja se da u Severnoj Koreji ima oko 26 miliona stanovnika, a u aprilu je predsednik Kim Džong Un upozorio stanovništvo da se "spreme za teška vremena koja dolaze".

Severna Koreja je potpuno zatvorila granice 2020. godine zbog izbijanja pandemije koronavirusa, obustavivši tada čak i trgovinu sa Kinom.

Komentari (0)

Svet