Fokus

Nikaragva: Ortega traži četvrti uzastopni mandat

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

08:29

Nikaragva: Ortega traži četvrti uzastopni mandat
Nikaragva: Ortega traži četvrti uzastopni mandat - Copyright AP Photo/Alfredo Zuniga

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega tražio je četvrti uzastopni mandat na izborima koje su Sjedinjene Države nazvale “pantomimom” nakon zatvaranja njegovih glavnih rivala, a opozicija u zemlji pozvala birače na bojkot.

Ortega je protestovao protiv navodnog mešanja Vašingtona u jučerašnje izbore, na kojima su građani imali zadatak da izaberu predsednika za narednih pet godina, kao i 90 od 92 poslanika u Kongresu i predstavnike Nikaragve u Skupštini Centralne Amerike, prenosi agencija Rojters.

Glasanje je proteklo uredno i zaključeno je u nedelju uveče bez prijavljenih incidenata.

Prvi rezultati se očekuju kasnije danas.

Ortega se nakon glasanja, govoreći uživo na televiziji, obratio građanima, osudivši SAD zbog mešanja u izbore.

On je ponovio svoju tvrdnju da je američka vlada podržala ogromne proteste u Nikaragvi u aprilu 2018. godine, koje je nazvao pokušajem državnog udara.

U saopštenju objavljenom pred kraj glasanja, američki predsednik Džo Bajden nazvao je izborni proces Nikaragve “nameštenim”, navodeći da će SAD koristiti sva raspoloživa sredstva da pozove vladu Nikaragve na odgovornost.

“Porodica Ortega i Muriljo sada vladaju Nikaragvom kao autokrate, i ne razlikuju se od porodice Somosa protiv koje su se Ortega i Sandinisti borili pre četiri decenije”, rekao je Bajden.

On je kritikovao glasanje kao “pantomimske izbore koji nisu bili ni slobodni ni pošteni, a sasvim sigurno ne demokratski“.

Vladajući Sandinistički front i njegovi saveznici kontrolišu Kongres i sve vladine institucije.

Ortega je prvo bio predsednik od 1985. do 1990. godine, da bi se opet 2007. godine vratio na vlast. Nedavno je svoju suprugu, potpredsednicu Rosario Muriljo, proglasio za "kopredsednicu" države.

Opozicija je pozvala građane Nikaragve da ostanu kod kuće u znak protesta zbog izbornog procesa koji su strane sile oštro kritikovale kao nekredibilan.

U junu je policija uhapsila sedam potencijalnih predsedničkih protivnika Ortege, pod optužbama za izdaju, i oni su ostali u pritvoru na dan izbora.

Dvadesetak drugih opozicionih lidera takođe je uhapšeno uoči izbora.

Opoziciona koalicija Građanska alijansa izvestila je o "uznemiravanju, praćenju, zastrašivanju, napadima i nezakonitim pritvaranjima" nekih svojih lidera širom Nikaragve.

Komentari (0)

Svet