Fokus

Slučajno otkriće satelita: Kinezi u pustinji prave makete američkih ratnih brodova

Komentari

Autor: Reuters

08/11/2021

-

12:07

Slučajno otkriće satelita: Kinezi u pustinji prave makete američkih ratnih brodova
Slučajno otkriće satelita: Kinezi u pustinji prave makete američkih ratnih brodova - Copyright Tanjug/ Maxar Tećnologies via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska napravila je makete u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova u pustinji Sinđang, koje će verovatno poslužiti kao mete za obuku, pokazali su satelitski snimci kompanije "Maxar".

Ovi modeli pokazuju napore Kine da izgradi kapacitete protiv nosača aviona, posebno protiv američke mornarice, pošto su i dalje visoke tenzije sa Vašingtonom oko Tajvana i Južnog kineskog mora, navodi agencija Rojters.

Satelitski snimci pokazuju obrise američkog nosača i najmanje dva raketna razarača klase "Arleigh Burke" koji su, kako se čini, izgrađena u novom kompleksu u pustinji Taklamakan. Na snimcima se vidi i šinski sistem širine šest metara sa postavljenom metom veličine broda, za koju stručnjaci kažu da bi se mogao koristiti za simulaciju plovila u pokretu. Taj kompleks je korišćen za testiranje balističkih raketa, prema tvrdnjama američkog Pomorskog instituta.

Takođe, navodi  se i da kineske protivbrodske raketne programe nadgledaju Raketne snage Narodnooslobodilačke vojske (PLARF). Prema najnovijem godišnjem izveštaju Pentagona o kineskoj vojsci, PLARF je izveo svoje prvo potvrđeno lansiranje u Južnokinesko more u julu 2020. godine, kada je ispaljeno šest protivbrodskih balističkih projektila DF-21 u vode severno od ostrva Spratli, gde je Kina imala teritorijalni spor sa Tajvanom i četiri zemlje jugoistočne Azije, piše Rojters.

"Najbolji način da se urade testovi i zadrže podalje od znatiželjnih očiju američke vojske i obaveštajnih službi je da se to uradi u unutrašnjosti", rekao je Kolin Koh, naučni saradnik na S. Rajaratnam Školi internacionalnih studija u Singapuru.

Kako je dodao, susedne zemlje, zabrinute zbog raketa koje pogađaju druge brodove oko mete, mogle da se protive kineskom testiranju u moru.

Rojters podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao u julu da će SAD braniti Filipine ako budu napadnuti u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prestane sa svojim "provokativnim ponašanjem".

Komentari (0)

Svet