Fokus

"Ekonomistov" tekst uzburkao strasti u Meksiku, predsednik nazvan "lažnim mesijom"

Komentari

Autor: Euronews

01/06/2021

-

10:40

"Ekonomistov" tekst uzburkao strasti u Meksiku, predsednik nazvan "lažnim mesijom"
"Ekonomistov" tekst uzburkao strasti u Meksiku, predsednik nazvan "lažnim mesijom" - Copyright Profimedia, The Economist

veličina teksta

Aa Aa

Sledeće nedelje Meksikanci bi trebalo da glasaju protiv partije njihovog predsednika, jer je on opasan populista - to su reči napisane u novom tekstu objavljenom u časopisu "Ekonomist", koji je izazvao buru u Meksiku. Predsednik te zemlje  Andres Manuel Lopez Obrador je objavu nazvao "glupom uvredljivom i lažnom. 

Meksikanci će sledeće nedelje glasati na lokalnim izborima, a "Ekonomist" navodi da oni svoj glas ne bi trebalo da daju Moreni, partiji predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, poznatog i samo po skraćenici AMLO. 

Na naslovnici, na kojoj je ilustracija Lopeza Obradora, stoje i reči "Meksički lažni mesija", a u tekstu se tvrdi da je ovaj čovek "opasan za meksičku demokratiju i da njegova ovlašćenja moraju da budu umanjena".

Britanski list oštro kritikuje dvogodišnju administraciju zbog njenih politika, kao što je reforma energetskog sektora jer "zabranjuje ulaganje". Takođe, list je zabrinut i zbog predsednikovih napada na Nacionalni izborni istitut i zbog njegovog mešanja u pravosuđe, piše "El Pais".

"Predsednikovo zanemarivanje demokratskih pravila je jedan od razloga zašto su izbori 6. juna važni. Glasači imaju priliku da zaustave to odbacujući njegovu partiju, Morenu", navodi se u tekstu.

Iako "Ekonomist" priznaje da Lopez Obrador nije lično korumpiran, za razliku "od većine vladajuće klase u Meksiku", list tvrdi da bi glasači trebalo da mu oduzmu parlamenarnu većinu predstojeće tri godine njegovog mandata, jer je "gladan moći". Vašington bi mogao da bude od pomoći, sugeriše list.

"Donalda Trampa nije bilo briga o demokratiji u Meksiku. Predsednik Džo Bajden je stavio do znanja da mu je stalo... Amerika se zavetovala da neće zatvoriti oči pred autoritarizmum u dvorištu iza kuće", navodi se.

Obrador: Mešanje u izbore

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je reagovao na naslovnicu.

"Uznemireni su što ljudi podržavaju transformaciju", rekao je on, nazivajući ovu objavu "glupom, veoma uvredljivom i lažnom". 

On je naveo da je britanski časopis primer "neoliberlanog perioda".

"Ovi strani časopisi ili novine bili su posvećeni aplaudiranju neoliberalnim politikama, zalažu se za privatizaciju i uvek su ćutali suočeni sa korupcijom koja je prevladavala. Bili su posvećeni samo hvaljenju korumiranih političara u Meksiku, jer su uvek konzervativni", rekao je on, prenosi "El Pais".

Takođe, s obzirom na to da je "Ekonomist" pozvao glasače da ne glasaju za njega, predsednik navodi da je to mešanje u izbore u drugoj državi.

"To je kao da ja odem u Veliku Britaniju i zamolim Engleze da glasaju za mog prijatelja Korbina iz Laburističke partije", rekao je on, aludirajući na nekadašnjeg lidera britanske opozicije Džeremija Korbina.

Inače, brojne pristalice meksičkog predsednika odmah su reagovale na društvenim mrežama navodeći da "Ekonomist" nije bio baš originalan u "religijskom opisu" i da je ideju pozajmio od lista "Letras Libres", prenosi "Raša tudej".

Komentari (0)

Svet