Fokus

Stejt department: Testiranje oružja Rusije ugrozilo svemirsku stanicu

Komentari

Autor: AP, Euronews, Tanjug

16/11/2021

-

13:02

Stejt department: Testiranje oružja Rusije ugrozilo svemirsku stanicu
Stejt department: Testiranje oružja Rusije ugrozilo svemirsku stanicu - Copyright AP/ NASA

veličina teksta

Aa Aa

Rusko testiranje oružja stvorilo je više od 1.500 komada svemirskog otpada koji sada ugrožava sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici, naveli su američki zvaničnici koji su napad nazvali nepromišljenim i neodgovornim.

Stejt department je u ponedeljak potvrdio da su u pitanju ostaci starog ruskog satelita uništenog projektilom, prenosi AP.

"Moram reći da sam ogorčen. Ovo je nesavesno", rekao je administrator NASA-e Bil Nelson za AP.

"Neverovatno je da ruska vlada uradi ovaj test i zapreti ne samo međunarodnim astronautima, već i sopstvenim kosmonautima koji su na stanici, kao i trojici ljudi na kineskoj svemirskoj stanici", dodao je Nelson.

Osuđujući Rusiju, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su sateliti takođe sada u opasnosti. U ponedeljak, četvorica Amerikanaca, jedan Nemac i dva Rusa na brodu bili su primorani da nakratko potraže sklonište u svojim usidrenim kapsulama zbog uviđenog otpada. Kasnije u ponedeljak, iz Rusije nije bilo komentara o raketnom udaru.

Kontrola misije NASA saopštila je da bi povećana pretnja mogla da nastavi da prekida naučno istraživanje i drugi rad astronauta, prenosi Euronews.

Astronaut Mark Vande Hei, koji je na polovini jednogodišnje misije, opisao je ovo kao "lud, ali dobro koordinisan dan" dok je Kontroli misije želeo laku noć

Moskva: Licemerne optužbe

Rusija je danas potvrdila da je sprovela testiranje oružja u svemiru na neupotrebljavanom satelitu iz sovjetske ere Celina-D, ali je istakla da ostaci ne predstavljaju i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice i kosmicke aktivnosti.

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je optužbe Vašingtona da je Rusija ugrozila bezbednost kosmosa "licemernim" i istaklo da SAD blokiraju sporazum o raspoređivanju oružja u kosmosu.

"Vašington otvoreno izjavljuje da ne želi da se ograničava bilo kakvim obavezama u kosmosu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da Rusija već dugi niz godina poziva SAD i druge države da potpišu sproazum o zabrani razmeštanja oružja u kosmosu, ali da SAD i njihovi saveznici blokiraju usvajanje tog sporazuma.

Ministarstvo navodi i da SAD dobro znaju da fragmenti koji su ostali posle testa ne predstavljaju pretnju za orbitalne stanice, svemirske letelice i svemirske aktivnosti.

U saopštenju se ističe da je ruski sistem kontrole svemira "pratio ostatke do prestanka njihovog postojanja".

Podseća se da su slična testiranja u svemiru već izveli SAD, Kina i Indija.

Ranija testiranja oružja

Slično testiranje oružja koje je izvršila Kina 2007. godine takođe je rezultiralo bezbrojnim krhotinama. Jedan od tih komada pretio je da se opasno približi svemirskoj stanici prošle nedelje. Iako je to kasnije odbačeno kao rizik, NASA je ipak naterala stanicu da se pomeri.

Testovi protivsatelitskih raketa od strane SAD 2008. i Indije 2019. sprovedeni su na mnogo nižim visinama, znatno ispod svemirske stanice na oko 260 milja (420 kilometara).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet