Nauka

Na Mesecu ima dovoljno kiseonika za osam milijardi ljudi, pokazuje istraživanje

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

13:56

Na Mesecu ima dovoljno kiseonika za osam milijardi ljudi, pokazuje istraživanje
Na Mesecu ima dovoljno kiseonika za osam milijardi ljudi, pokazuje istraživanje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Atmosfera na Mesecu ne sadrži dovoljno kiseonika za život ljudi, ali ispod njegovog stenovitog sloja postoji dovoljno kiseonika da omogući život za osam milijardi ljudi, pokazuje najnovije istraživanje.

Istaknuti naučnici predvođeni Džonom Grantom tvrde da Mesec sadrži mnogo minerala koji su usko povezani s kiseonikom te da bi se ispod površinskog stenovitog sloja pod nazivom regolit moglo nalaziti dovoljno kiseonika za preživljavanje osam milijardi ljudi u periodu od 100.000 godina.

Naučni proračuni su bazirani na podatku da je čoveku potrebno 800 grama kiseonika dnevno kako bi preživeo, a regolit je dubok oko 10 metara. Mesečev regolit je sačinjen 45 odsto od kiseonika, koji je čvrsto vezan za minerale poput silicijuma, aluminijuma ili oksida gvožđa i magnezijuma, prenose agencije.

Kako bi kiseonik bio dostupan, potreban je proces ekstrakcije koji je jednostavan, ali troši puno energije. Kako bi bio održiv, morao bi da ima podršku solarne energije ili drugih izvora energije dostupne na Mesecu.

Australijska svemirska agencija i američka svemirska agencija NASA su u oktobru potpisale ugovor o slanju rovera na Mesec s ciljem prikupljanja mesečevog kamenja i pokušaja ekstrakcije kiseonika iz njega.

Grant je govorio i o razvoju eksperimentalnog reaktora s belgijskom kompanijom kako bi se unapredio proces stvaranja kiseonika elektrolizom. Nova tehnologija bi mogla biti poslata na Mesec do 2025. godine u sklopu misije Evropske svemirske agencije bazirane na korišćenje resursa

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin