Fokus

Zbog zagađenja vazduha u Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti, pet termoelektrana obustavlja rad

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

17/11/2021

-

08:41

Zbog zagađenja vazduha u Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti, pet termoelektrana obustavlja rad
Zbog zagađenja vazduha u Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti, pet termoelektrana obustavlja rad - Copyright AP/ Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Zbog visokog nivoa zagađenosti vazduha, vlasti Nju Delhija su zatvorile sve škole i fakultete na neodređeno vreme. Takođe, privremeno je zatvoreno pet od ukupno 11 termoelektrana na ugalj u okolini ovog grada, prema nalogu Komisije za upravljanje kvalitetom vazduha federalnog Ministarstva životne sredine.

Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha zabranila je i vožnju kamionima koji prevoze neesencijalnu robu i zaustavila gradnju u Delhiju i susednim gradovima, prenosi Rojters. U najnovijem nalogu, komisija upozorava da postoji nedvosmislena potreba da se osigura da se kvalitet vazduha "dodatno ne pogoršava".

Nivo zagađenja je ovog meseca dostigao ozbiljne razmere - indeks zagađenja u Nju Delhiju iznosi čak 499 na skali od 500 - što predstavlja upozorenje da su i zdravi ljudi izloženi riziku od razvoja respiratornih bolesti. Nivo sitnih čestica PM2,5, koje mogu da ugroze respirator i sistem i blokiraju rad pluća, u Nju Delhiju je daleko viši od bezbednosnih smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi BBC.

Ove godine je zagađenje rekordno što je izazvalo strogo upozorenje indijskog Vrhovnog suda i naredbu državnim i saveznim vladama da preduzmu "neposredne i hitne" mere za rešavanje tog problema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet