Fokus

Američki vojnici pomoću tri aplikacije slučajno otkrili informacije o nuklearnom oružju u Evropi

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

01/06/2021

-

10:42

Američki vojnici pomoću tri aplikacije slučajno otkrili informacije o nuklearnom oružju u Evropi
Američki vojnici pomoću tri aplikacije slučajno otkrili informacije o nuklearnom oružju u Evropi - Copyright EPA/Jerry Lampen

veličina teksta

Aa Aa

Američki vojnici, stacionirani u različitim bazama u Evropi, slučajno su otkrili osetljive podatke u vezi sa lokacijama američkog nuklernog arsenala na tom kontinentu. Tajna je otkrivena preko online aplikacija i oruđa za učenje i pamćenje bezbednostnih protokola koje su koristili, navodi britanski istraživački portal "Belingket".

Vojno osoblje koristilo je aplikacije kao što su "Quizlet", "Chegg Prep" i "Cram" da bi zapamtili kodove, žargon, čak i status nuklearnih silosa sa bojevim glavama. Ove aplikacije su im zapravo poslužile kao "digitalne puškice".

I dok vlade u Evropi generalno odbijaju da potvrde ili negiraju specifičnu lokaciju na kojoj se američko nuklearno oružje nalazi na teritoriji ovog kontinenta, dokumenti koji su isplivali, fotografije i komentari penzionisanih zvaničnika uglavnom potvrđuju prisustvo ovakvog naoružanja na Starom kontinentu.

Poslednje u nizu "curenje" je otišlo toliko daleko da je identifikovalo tačan broj i lokaciju oružja u bazama.

Kako je "Belingket" otkrio podatke?

Autor ovog istraživačkog teksta Foeke Postma objasnio je da su istraživači, pretražujući pomenute stranice, bili u mogućnosti da otkriju kartice za memorisanje koje pripadaju aktivnim vojnicima, a na kojima su pominjani određeni termini u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

Rezultat je bio obelodanjivanje nekoliko setova ovih kartica na kojima su informacije o nekoliko baza širom Evrope, uključujući Nemačku, Holandiju i Tursku.

EPA/Fehim Demir

 

Jedan set, od 70 kartica, pod nazivom "Stadi!" (Učenje!) potvrdio je broj bojevih i nebojevih glava u vazduhoplovnoj bazi "Volkel" u Holandiji, koju holandska vlada smatra tajnom.

Drugi set otkriva kako bi vojnici trebalo da reaguju na različite nivoe uzbune, gde su locirane bezbednosne kamere i "reči prinude" koje vojnici kažu kako bi pokazali da su ih, na primer, napadači uzeli kao taoce.

Kakve su reakcije na ovo otkriće?

"Belingket" je otkrio memorijske kartice koje datiraju sve do 2013. godine, ali ima i novijih, iz aprila ove godine.

Istraživači su kontaktirali NATO, Američku komandu za Evropu (EUCOM), američko Ministarstvo odbrane i holandsko Ministarstvo odbrane i to četiri nedelje pre objave teksta. Od tada su kartice za memorisanje, povezane sa ovim curenjem, uklonjene, navodi Postma.

Džefri Luis, američki stručnjak za nuklearnu neproliferaciju, rekao je za "Belingket", komentarišući ovo otkriće da je reč o "flagrantnom kršenju" bezbednosne prakse.

Dodao je da se tajnost nuklearnog oružja u Evropi ne odnosi na zaštitu oružja već na zaštitu političkih i vojnih lidera od potrebe da "odgovaraju na teška pitanja o tome imaju li NATO aranžmani za podelu nuklearne energije i danas smisla. Ovo je još jedno upozorenje da ovo oružje nisu sigurni".

Komentari (0)

Svet