Fokus

Ko je Kajl Ritenhaus, mladić čija je oslobađajuća presuda duboko podelila Ameriku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2021

-

12:21

Ko je Kajl Ritenhaus, mladić čija je oslobađajuća presuda duboko podelila Ameriku
Ko je Kajl Ritenhaus, mladić čija je oslobađajuća presuda duboko podelila Ameriku - Copyright AP/Sean Krajacic, Tanjug AP/Adam Rogan/The Journal Times via AP

veličina teksta

Aa Aa

Кajl Ritenhaus imao je 17 godina kada je ubio dve osobe iz automatske puške i jednu ranio tokom skupa Black Lives Matter 2020. godine u američkom gradu Kenoša, u Viskonsinu.

Njegovo suđenje je izazvalo veliku pažnju medija i javnosti, posebno kada je u petak porota, koju čini 12 članova, jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv.

Sudija Brus Šreder potvrdio je da je "oslobođen obaveza kaucije", a takođe je rekao porotnicima da nisu u obavezi da razgovaraju sa medijima, kao i da će imati zaštitu ukoliko se to pokaže kao neophodno, prenosi DW.

Inače, porota je većala četiri dana, nakon čega je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo - jedne za pokušaj ubistva i dve za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta.

Nakon što je izrečena oslobađajuća presuda, Ritenhaus je počeo da plače i spustio se na pod.

"Nisam uradio ništa loše, branio sam se. Jurio me je, bio sam sam, pretio je ranije te noći da će me ubiti. Nisam želeo da pucam u njega. Uperio sam oružje u njega jer je trčao za mnom, a nisam želeo da me juri" rekao je.

"Da sam dopustio da Rozenbaum uzme pušku od mene, on bi je upotrebio i ubio me njome, a verovatno bi ubio još više ljudi", dodao je Ritenhaus.

I odbrana je u fokus stavila upravo tu rečenicu koju je on izrekao i nakon izricanja presude, a to je da je Ritnehaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život, tačnije u samoodbrani.

Mediji navode da ga je odbrana sve vreme predstavljala kao tinejdžera koji je bio zainteresovan za svoju zajednicu i koji je na proteste došao kako bi branio privatnu svojinu od pljački i nemira tokom protesta.

Divi se Trampu i policiji, desničari ga vole

Inače, u vreme kada je počinio ova dela imao je 17 godina, živeo je sa svojom porodicom u obližnjem Antiohiju, u Ilinoisu, i učestvovao u programu obuke kadeta policije, izjavljujući za sebe da je pristalica pro-policijskog pokreta "Plavi životi su važni", piše Independent.

Nije imao ni 15 godina kada je prvi put pozirao za Fejbuk stranicu "kadetskog programa javne bezbednosti", navodi neprofitna medijska organizacija NPR.

Zbog velikog interesovanja javnosti i medija njegova porodica je angažovala i portparola, Dejvida Henkona koji je odmah nakon što je oslobođen rekao da u ovom slučaju nema pravog pobednika, jer su okolnosti takve da su dve osobe poginule.

"Srećni smo što Kajl može da živi svoj život kao slobodan i nevin čovek, ali u celoj ovoj situaciji nema pobednika jer postoje dve osobe koje su izgubile svoje živote i to ne smemo da zaboravimo", rekao je on za Rojters.

Međutim, oslobađajuću presudu su najsrećnije dočekali članovi desničarskih foruma poznati po rasističkoj retorici i veličanju bele rase. Oni su to odmah proslavili , a mnogi su čak sugerisali da bi 18-godišnjak trebalo da se kandiduje za predsednika u budućnosti, preneo je Insajder.

Кorisnici na forumima su rekli da će Ritenhaus "živeti u slavi". Prvih 18 postova jednog takvog foruma, odmah nakon što je izrečena presuda, bile su pozitivne reakcije. 

Drugi na istom marginalnom forumu, kao i platformi Gab koja je popularna među desničarima, pozvali su Ritenhausa da se kandiduje za predsednika, pišući komentare poput "Kajl za predsednika" i "Ritenhaus 2028".

Vest o oslobađajućoj presudi pozdravio je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je rekao da je kao i "većina ljudi" zadovoljan ishodom.

Tanjug/AP/Ben Gray

 

"Čestitam mu. Ukoliko to nije bila samoodbrana, onda ne znam šta bi moglo da bude", rekao je Tramp.

Inače, Ritenhaus je čak primećen u prvom redu na Trampovom skupu na Univerzitetu Drejk u De Mojnu, u Ajovi, u januaru prošle godine. 

NaTikTok nalogu, koji je sada izbrisan i za koji se veruje da je pripadao tinejdžeru, nalazio se video-snimak sa tog događaja.

Kako je sve počelo?

Podestimo, ubistvo Džejkoba Blejka 23. avgusta 2020, svega tri meseca nakon ubistva Džordža Flojda, izazvalo je tenzije u Americi. Usledili su masovni protesti protiv rasizma i brutalnosti policije, a dva dana nakon njihovog početka, Kajl Ritenhaus iz Antioka u Ilinoisu pojavio se sa poluatomatskim oružjem i medicinskom torbom, rekavši da je nameravao da zaštiti imovinu od učesnika protesta.

Snimak na kojem se Kajl vidi sa puškom obišao je ceo svet, na kojem se i vidi kako razgovara sa policijom koja ga ni u jednom trenutku nije privela. On je kobnog dana viđen kako čuva lokalnu auto-prodavnicu sa grupom naoružanih pripadnika milicije.

Međutim, nešto kasnije usmrtio je dve osobe - Džozefa Rozenbauma (36) i Entonija Hjubera (26), te ranio Gejdža Groskrojca (27).

Snimci pokazuju da je Ritenhaus pucao na Rozenbauma nakon što je ovaj počeo da trči za njim. On je u svojoj odbrani tada rekao i da je Rozenbaum krenuo na njega pre nego što je upucan. Ritenhaus je tada pobegao i dalje noseći pušku sa sobom. U tom trenutku su ga sustigli drugi demonstranti koji su pokušali da mu se suprostave, a među njima je bio Hjuber koji je Ritenhausa udario skejtom po glavi.

Ritenhaus je reagovao i ponovo otvorio vatru u kojoj je Hjuber nastradao. Tada je ranjen i Groskrojc koji je zapravo upucan jer je prvi uperio pištolj. Groskrojc je kasnije na sudu i svedočio da je tim činom pokušao da razoruža Ritenhausa.

(Priredila: Jovana Stanković)

Komentari (0)

Svet