Fokus

Sukob između izraelskih bezbednosnih snaga i Palestinaca u Jerusalimu zbog ubijenog ekstremiste Hamasa

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

22:50

Sukob između izraelskih bezbednosnih snaga i Palestinaca u Jerusalimu zbog ubijenog ekstremiste Hamasa
Tanjug/AP/Mahmoud Illean - Copyright Tanjug/AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

U Jerusalimu su večeras izbili neredi između izraelskih bezbednosnih snaga i Palestinaca, na ulazu u izbeglički kamp Šuafat, a neki od demonstranata bacali su kamenje na izraelske snage, javlja "Tajms of Izrael".

Neredi su izbili nakon što je nekoliko stotina Palestinaca ušlo u izbeglički kamp da oda poštu ekstremisti Hamasa, koji je jutros ubio Izraelca i ranio još četiri osobe u Starom gradu.

Napadač, koji je identifikovan kao Fadi Abu Škajdam, prema navodima izraelskog lista, bio je visoki član Hamasove mreže u izbegličkom kampu, a policija ga je ubila na mestu gde se odigrao napad, blizu ulaza u svetu džamiju Al Aksa u Jerusalimu.

AP je prenela da još nije poznato da li je Hamas naredio napad ili je napadač delovao samostalno.

On je bio nastavnik u obližnjoj srednjoj školi.

Hamas je iz Gaze poručio da je u pitanju "herojska operacija" i rekao da je Abu Škaidem bio njihov pripadnik. Ipak, Hamas se tu zaustavio, i nije preuzeo odgovornost za napad, dodaje Asošijejted pres.

Tanjug/AP/Mahmoud Illean

 

 

"Otpor našeg naroda će i dalje biti legitiman u svakom smislu, protiv cionističkog okupatara, sve dok se naši ciljevi ne ostvare i okupatori ne izbace sa naših svetih mesta i zemlje", rekao je portparol Hamasa Abdel Latif al-Kanu.

Policija je objavila fotografije improvizovanog vatrenog oružja i noža sa lica mesta i potvrdila da je napadač bio stanovnik istočnog Jerusalima.

Izrael je zauzeo Stari grad i druge delove istočnog Jerusalima tokom bliskoistočnog rata 1967. godine, a kasnije je i izvršio aneksiju tog dela grada, međutim taj potez nikada nije međunarodno priznat.

Palestinci žele istočni Jerusalim kao prestonicu svoje buduće države, ali Izrael smatra da je ceo grad večna i nedeljiva prestonica jevrejske države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet