Fokus

Južnoafrička Republika razmatra obaveznu vakcinaciju protiv korone

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

22:52

Južnoafrička Republika razmatra obaveznu vakcinaciju protiv korone
Tanjug/AP/Jerome Delay - Copyright Tanjug/AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da vlasti te zemlje razmatraju obaveznu vakcinaciju protiv kovida za građane u pojedinim mestima ili na pojedinim radnim mestima, usled povećanja broja obolelih, koji se, za sada, povezuju sa pojavom novog soja omikrona.

On je, takođe, rekao da vlasti ne razmatraju ekonomski lokdaun i kritikovao je bogate zapadnoevropske države što su uveli zabrane na letove iz Južnoafričke Republike, kada su čule za pojavu novog soja, preneo je Rojters.

"Ako broj obolelih nastavi da raste, možemo da očekujemo četvrti talas narednih nekoliko nedelja, ako ne i ranije. Razmatramo da vakcine budu obavezne za radnike, ljude koji žele na javne događaje, u javni prevoz i još neka mesta", rekao je Ramafosa.

Južnoafrički zvaničnici su besni jer su Britanci zabranili letove iz Južne Afrike, što je nekoliko država takođe uradilo, navodi Rojters.

"Ovo je jasno odstupanje od obećanja mnogih zemalja koje su dale na nedavnom sastanku G20 u Rimu. Zabrana putovanja nije pod okriljem nauke, niti će biti efikasna u sprečavanja novog soja. Jedino će naneti ekonomsku štetu pogođenim zemaljama i otežati njihovu mogućnost da odgovore na pandemiju", izjavio je Ramafosa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet