Novosti

Evropska unija donela odluku o zabrani putovanja za region Južne Afrike

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

19:03

Evropska unija donela odluku o zabrani putovanja za region Južne Afrike
Tanjug/AP/Jerome Delay - Copyright Tanjug/AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

Države Evropske unije složile su se danas da privremeno obustave putovanja u region Južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19, saopštilo je slovenačko predsedništvo Savetom EU.

"Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU "saglasio se sa potrebom da se aktivira "kočnica u slučaju opasnosti" i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz Južne Afrike," saopštilo je slovenačko predsedništvo EU na Tviteru, prenosi Rojters.

Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku (JAR), Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante koronavirusa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je EU da reaguje "brzo, odlučno i ujedinjeno" kada je reč o spečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijate virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.

"Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju "kočnicu u slučaju nužde" za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina", poručila je Fon der Lajen u video poruci.

Južna Afrika: Odluka o ograničenju putovanja neopravdana

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je danas da preliminarne studije sugerišu da bi nova varijanta kovida 19 otkrivena u ovoj zemlji mogla biti prenosivija, ali da je odluka drugih država da uvedu ograničenja putovanja "neopravdana".

Fala je na konferenciji za novinare rekao da JAR deluje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Rojters.

Vlasti širom sveta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Upozorenje SZO

Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja, a nekoliko sati nakon što je Britanija uvela ova ograničenja, SZO je upozorila da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.


Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u cetvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja