Evropa

Strah od novog soja korone: Više država zabranilo ulaske iz afričkih zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

10:44

Strah od novog soja korone: Više država zabranilo ulaske iz afričkih zemalja
Strah od novog soja korone: Više država zabranilo ulaske iz afričkih zemalja - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko evropskih država uvelo je nova ograničenja kada je reč o putovanjima sa juga Afrike zbog pojave novog soja koronavirusa. Austrija je zabranu uvela za putnike iz više zemalja, dok su građani Južnoafričke Republike na meti restrikcija u Italiji, Češkoj i Nemačkoj.

Ministarstvo zdravlja Austrije saopštilo je da se zabranjuje ulazak putnicima iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Svazilenda, zemlje koje su uvrštene u regione sa novim sojem.

Samo državljani Austrije mogu ući u Austriju iz tih zemalja, ali pod strogim merama karantina - desetodnevni karantin, PCR test prilikom ulaska, registracija.

Dodatno se izriče i zabrana sletanja letovima iz ovih sedam afričkih država.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg istakao je da novi soj daje povod za zabrinutost.

"Reagujemo zbog toga brzo I dosledno. Obavezujući karantin za putnike iz ovog dela Afrike treba da pomogne da usporimo globalno širenje novog soja", poručio je on.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da Austrija reaguje neposredno na aktuelni razvoj.

"Važno je, takođe, da i ostale zemlje EU brzo reaguju", poručio je on.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

Italija je takođe uvela zabranu ulaska osobama koje su u poslednjih 14 dana posetile grupu južnoafričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku, a zbog širenja nove varijante kovid 19.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je izvršnu naredbu o zabrani ulaska iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

"Naši naučnici proučavaju novu varijantu B.1.1.529. U međuvremenu, primenićemo najveći mogući nivo opreza", rekao je Speranca.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi sprečila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Zabrana koja će stupiti sutra na snagu odnosi se na građane trećih zemalja koji su proveli više od 12 časova u poslednje dve sedmice u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Lesotou, Esvatiniju, Zimbabveu, Bocvani, Mozambiku i Zambiji, napisao je Kulhanek na Tviteru.

"Samo nam još fali da uvezemo novi soj"

Nemačka, zbog pojave novog soja korona virusa, ograničava avio-saobraćaj sa zemljama južne Afrike.

Nova mera stupa na snagu od noćas, i aviokompanije će moći samo nemačke državljane da iz tog dela Afrike prevoze u Nemačku.

Svi putnici, koji dolaze, moraće da budu vakcinisani i moraće u 14-odnevni karantin, najavio je ministar zdravlja Jens Špan.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog novog soja korona virusa.

"Samo nam još fali da uvezemo novi soj, koji bi mogao napraviti još veće probleme", kazao je Špan.

Putnici, koji pre stupanja na snagu nove mere budu doputovali iz južne Afrike u Nemačku, treba da se testiraju, zatražio je on.

"Svi, ne samo oni koji su doputovali jutros, već i oni koji su došli pre tri, pet ili deset dana, pa čak i 20 dana iz Južne Afrike i tog regiona, trebalo bi da se testiraju", apelovao je on.

Preporuka rigoroznog testiranja

Indija je izdala savet svim državama da rigorozno testiraju i pregledaju putnike koji dolaze iz Južnoafričke Republike i drugih rizičnih zemalja zbog nove varijante koronavirusa, a nakon što je ranije ovog meseca ublažila neka od ograničenja vezana za putovanja.

Federalno Ministarstvo zdravlja saopštilo je da izveštaji o mutacijama u novoj varijanti, identifikovanoj kao B.1.1.529, imaju ozbiljne implikacije na javno zdravlje.

Ova varijanta ima značajno veliki broj mutacija i stoga ima ozbiljne posledice po javno zdravlje u zemlji, s obzirom na nedavno ublažene vizne restrikcije i otvaranje međunarodnih putovanja, rekao je ministar zdravlja Radžeš Bušan u pismu državama kasno sinoć.

Dok su neke velike azijske zemlje požurile da pooštre granične kontrole i ograniče putnike, Indija još nije izdala obaveštenje, rekao je visoki vladin izvor. "Ovo nije u potpunosti proučilo Ministarstvo zdravlja", rekao je izvor Rojtersu, odbijajući da bude imenovan.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će Evropska komisija, u saradnji sa državama članicama, predložiti obustavu vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike zbog nove varijante korona virusa koja je otkrivena u Južnoafričkoj Republici - B.1.1.529.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Fon der Lajen je to napisala na Tviteru, nakon što je Britanija saopštila da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za "Fajnenšel tajms".

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu "od interesa".

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Komentari (0)

Evropa