Društvo

Što manje vakcinisanih, to više umrlih i obrnuto: Šta pokazuje analiza Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Komentari

Autor: S. Tuvić

25/11/2021

-

20:42

Što manje vakcinisanih, to više umrlih i obrnuto: Šta pokazuje analiza Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti
Tanjug/Miloš Milivojević, Flourish chart - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Flourish chart

veličina teksta

Aa Aa

Evropske zemlje koje imaju najveći procenat potpuno vakcinisanog stanovništva, imaju najmanje umrlih od komplikacija kovida-19 i obrnuto, objavio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC)

Evropska komisija na svom zvaničnom tviter nalogu objavila je grafikon na kome se jasno vidi da zemlje sa najmanje vakcinisanih imaju najveći broj umrlih u praćenom periodu od 14 dana na milion stanovnika.

Po broju vakcinisanih u Evropi prednjači Irska sa 93 odsto odraslog stanovništva i oni su imali 15 umrlih na milion stanovnika u periodu od 14 dana.

Najmanje vakcinisanih od zemalja EU ima Bugarska, svega 29 odsto odraslog stanovništva i u toj zemlji je umrlo 325 pacijenata od komplikacija kovida na milion stanovnika tokom dve nedelje.

Interesantno je da Malta sa 92 odsto vakcinisanih nema umrlih u analiziranom periodu od 14 dana na milion stanovnika.

"Podaci pokazuju da što je veći obuhvat vakcinacijom, to je manja smrtnost", objavila je Evropska komisija na tviteru.

Prof. dr Dejan Baskić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu kaže da su podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju potvrda onog što se već zna o vakcinaciji i njenim efektima. 

On je naveo da se pozitivni efekti vakcinacije znaju poslednjih 100 godina i da to nije samo specifično za kovid.

"Zadnjih 50 godina nije nam umrla nijedna osoba od malih boginja, a onda smo 2017. i 2018. godine imali epidemiju jer su antivakseri pokrenuli ozbiljnu akciju protiv "MMR" vakcine i tada smo imali epidemiju i 17 smrtnih slučajeva", rekao je Baskić.

Vakcinacija jedina prava preventivna mera

Navodi da se od ranije zna da je vakcinacija jedina prava preventivna mera i da obuhvat vakcinisanih mora da bude veći nego što je trenutno u Srbiji (57 odsto odraslog stanovništva), čak i u većem delu Evrope i sveta.

"Na svetskom nivou moramo da postignemo visok stepen vakcinacije da bismo na svetskom nivou završili pandemiju. Da bi se postigao kolektivni imunitet broj vakcinisanih mora da bude više od 80, a udžbenički gledano 90 do 95 odsto. Kada imate 95 odsto vakcinisanog stanovništva to daje apsolutnu sigurnost da ćemo da zaustavimo epidemiju", naglasio je Baskić.

Objasnio je na jednostavnom primeru šta znači visok procenat vakcinisanih u zemlji: "Ukoliko se postigne obuhvat od 90 odsto to bi značilo da je od 10 ljudi u jednoj sobi, devet vakcinisano i taj jedan koji nije, nema od koga da se zarazi".

Koliko je vakcinacija pozitivnog donela čovečanstvu najbolje govori podatak da su mnoge zarazne bolesti odavno zaboravljene.

"Mikrobiolog sam 25 godina i nikada nisam imao priliku da dijagnostikujem veliki kašalj (pertusis), dečju paralizu (poliomejelitis). Zašto? Zato što smo vakcinisani decu više od 95 odsto. To je toliko logična priča", naglasio je on.

Najmanje vakcinisanih u EU

Od evropskih zemalja po broju vakcinisanih na drugom mestu, posle Irske, je Portugal sa 92 odsto vakcinisanih u populaciji iznad 18 godina i imaju deset preminulih na milion stanovnika.

Interesantno je da Malta s istim obuhvatom vakcinisanih nema umrlih na milion stanovnika u prethodne dve nedelje.

Najmanji broj vakcinisanih od zemalja EU imaju  - Bugarska, Rumunija, Hrvatska, uglavnom zemlje iz našeg okruženja.

Hrvatska ima 55 odsto vakcinisanih starijih od 18 godina, a ima 168 umrlih od koronavirusa u dvonedeljnom periodu na milion stanovnika.

Na samom začelju su Rumunija i Bugarska. Rumuni su vakcinisali 43 odsto punoletnih i imaju 267 umrlih na milion stanovnika.

Bugarska je na poslednjem mestu po broju vakcinisanih - 29 odsto, uz najveći broj preminulih u poslednje dve sedmice u celoj Evropskoj uniji – čak 325 na milion stanovnika.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija