Evropa

EU predlaže rok od devet meseci za validnost vakcine za putovanja i prioritet za vakcinisane

Komentari

Autor: Bloomberg, Tanjug

25/11/2021

-

10:25

EU predlaže rok od devet meseci za validnost vakcine za putovanja i prioritet za vakcinisane
EU predlaže rok od devet meseci za validnost vakcine za putovanja i prioritet za vakcinisane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će preporučiti rok od devet meseci za validnost vakcinacije protiv kovida 19 za putovanja u evropskom bloku, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu Evropske komisije u koji je njujorška agencija "Blumberg" imala uvid.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su imunizovani vakcinama koje je odobrio evropski blok.

Takođe poziva zemlje da se ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su dobili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Predložene izmene, takođe, uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcinacije protiv kovida, što sugeriše da će buster doze biti potrebne nakon perioda od devet meseci.

Očekuje se da će predlozi, koji se odnose na putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije danas.

Vlade EU traže da blok izjednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su vlade zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.

Podsetimo, Evropska komisija je prošle nedelje saopštila da će Digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznati u EU. Tako građani Srbije koji već poseduju Digitalni zeleni sertifikat mogu ponovo da preuzmu onaj koji je usklađen sa EU preko portala eUprava.

Građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada su mogli da ulaze u države EU, ali u kafićima, restoranima i muzejima nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali. To se menja sa novim dokumentom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa